Hírek

Kendermag: próbavetés a csorvási határban

Egy éve öt település, mintegy 20 hektáron, idén már 25 település közel 100 hektáron termeszt majd ipari kender vetőmagot Békés megyében.

Létrehozva:

|

A kendermagtermesztés nagy lehetőséget jelenthet, hiszen a növény szárai, levelei, magja és olaja is hasznosítható, a kötéltől az étkezési olajig legalább huszonötezer-féle terméket lehet előállítani a kenderből. Maga a vetőmag előállítása vagy az energetikai hasznosítás, de a gyógyszer- és kozmetikai feldolgozás, mint munkahelyteremtő beruházás is lehetőséget jelenthet Békés megyének, sőt — mivel a programot szeretnék kiterjeszteni a megyén túlra — országosan is.

Csütörtökön Csorvás külterületén próbavetést és technológiai bemutatót tartottak, melyen megjelent Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, dr. Nagy Ágnes, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának főosztályvezetője, a próbavetésnek helyt adó település polgármestere, Baráth Lajos, valamint több érintett település vezetője is.

Az önkormányzatok a közelmúltban létrehoztak egy konzorciumot, amely szerződést kötött az Agromag Kft.-vel a magok szállítására és értékesítésére. A program minél hatékonyabb véghezvitelére és fejlesztése érdekében Molnár Sándor vésztői polgármester vezetésével munkacsoport alakult, s hogy meglegyenek a megfelelő ismeretek, akkreditált képzéseket terveznek.

— A legfontosabb, hogy létrejött a munkacsoport, most már forrást kell találni, hogy megfelelő szakemberek bevonásával hasznosíthassuk majd az előállított vetőmagokat — mondta Gajda Róbert. — Ha mi példát mutatunk, és jó hozamot érünk el, a kormányzati támogatás is meglesz ahhoz, hogy a program piaci alapon indulhasson el. Kidolgozott koncepcióval rendelkezünk, most már a gyakorlati megvalósítás van hátra — hangsúlyozta.

Csorvás kiváló minőségű földjében öt hektáron termesztenek majd ipari kendert, melynek van hagyománya a településen.

— A negyvenes években nagy területeken folyt kendertermesztés — jegyezte meg Baráth Lajos polgármester, aki hozzátette, miután a településük tavaly kiesett a START-programból, keresték az utat, s örülnek, hogy csatlakozhatnak ehhez a kezdeményezéshez, amelybe bevonhatják a közfoglalkoztatottakat.

A sajtótájékoztatót követően a polgármesterek és mezőgazdászok hasznos szakmai tanácsokat kaptak a vetési technológiáról, a növény gondozásáról, majd a tábla szélén hosszú ideig várakozó traktor is megkapta a zöld jelzést a vetésre.

agrotrend.hu / beol, fotó: Imre György

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook