Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Özdemir: fenntarthatóvá formáljuk az egész világ mezőgazdaságát

Az OECD agrárminiszteri találkozóján a mezőgazdasági miniszterek elkötelezték magukat a fenntarthatóság mellett, és elítélték Oroszországot.

Kétnapos párizsi találkozójuk végén a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak mezőgazdasági miniszterei elkötelezettségüket fejezték ki a globális mezőgazdasági és élelmezési rendszerek fenntartható átalakítása mellett – írta a FruitVeb. Közös nyilatkozatukban a miniszterek ugyanakkor a lehető leghatározottabban elítélték Oroszország Ukrajnát ért törvénytelen támadását. Ez volt az OECD mezőgazdasági minisztereinek első találkozója 2016 óta.

Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter a találkozó eredményeiről így nyilatkozott: “Csak akkor leszünk képesek legyőzni az éhezést, a klímaválságot és a fajok kihalását, és csak akkor tudjuk biztosítani az élelemhez való hozzáférés jogát, ha új utakat törünk, és fenntartható, válságálló mezőgazdasági és élelmezési rendszereket hozunk létre – együttműködve, a világ minden részén. Az OECD tagjait ebben különleges felelősség terheli. Örülök, hogy multilaterális fórumainkon mostanra érvényesült a felismerés: jövőnket csak a mezőgazdaság fenntartható átalakításával biztosíthatjuk.”

A mezőgazdasági és élelmezési rendszerek átalakítása érdekében az OECD mezőgazdasági miniszterei olyan átfogó megközelítés mellett kötelezték el magukat, amely erősíti a fenntarthatóságot, biztosítja az inkluzív megélhetést és célja a globális élelmezésbiztonság garantálása. Ezzel a témával foglalkozott az OECD munkacsoportja, amelynek központi témája “Az átalakulás útján járva” volt, és amelynek elnöki tisztét Özdemir szövetségi miniszter töltötte be a találkozón.

Fotó: wikimedia

Özdemir szerint “az élelmezési rendszereket az ENSZ fenntarthatósági céljaival összhangban kell tovább fejlesztenünk világszerte. Ez azt is jelenti, hogy megvitatjuk, hogyan tudjuk hatékonyabban felhasználni a termést. Abból, amit betakarítunk, sokkal több embert tudnánk ellátni, ahelyett, hogy a szemétbe kerülne vagy takarmányozási célra használnánk fel. A fenntarthatóbb étrend kevesebb, de jobban tartott állattal védi az éghajlatot. De az ellátási láncoknak is rugalmasabbá kell válniuk – ennek előfeltétele a szabad és szabályokon alapuló kereskedelem. Végül pedig ugyanilyen fontos, hogy támogassuk a déli félteke országait az élelmiszerrendszerek irányításának javításában és a nők helyzetének javításában is.”

Oroszország Ukrajna elleni támadásával kapcsolatban az OECD mezőgazdasági miniszterei egyértelműen hangsúlyozták, hogy az igazolhatatlan agresszió és a nemzetközi jog durva megsértése komoly veszélyt jelent a globális élelmezésbiztonságra és a megfelelő élelemhez való jogra. A témába bekapcsolódott az ukrán mezőgazdasági miniszter, Mikolaj Szolszkij is, aki többek között beszámolt az országában kialakult helyzetről.

Özdemir: “Szolidaritásunkat fejezzük ki Ukrajna mellett! Putyin Ukrajna elleni háborúja egyben a globális élelmiszerbiztonság elleni támadás is. Szándékosan használja fegyverként az éhezést geopolitikai érdekeinek érvényesítésére. Oroszország továbbra is azt próbálja elhitetni a világgal, hogy a nyugati szankciók felgyorsítják a globális éhezést. A tény az, hogy az Ukrajna elleni orosz agressziós háború olyan lavinát indított el, amely jelentősen megnövelte a globális élelmiszerrendszerekre és piacokra nehezedő nyomást. Ezért helyes, hogy az OECD megszakította a csatlakozási tárgyalásokat Oroszországgal. Oroszországnak többé nincs helye ennél az asztalnál, ahol a jog ereje és nem az erősebb joga uralkodik”.

A zárónyilatkozatról szóló tárgyalásokon Németországnak sikerült elérnie, hogy az OECD alaposabban elemezze a helyi és regionális termelés szerepét az ágazat átalakításában, és vegye figyelembe a fogyasztási oldalt is. Emellett a Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium sikeresen kampányolt azért, hogy az OECD agrárminiszterei kifejezetten elkötelezzék magukat az agrárökológiai megközelítések mellett. Az OECD mezőgazdasági miniszterei továbbá elismerték, hogy az agrárpolitikának, beleértve a támogatási intézkedéseket is, hozzá kell járulnia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, és pozitív hatást kell gyakorolnia a környezetre.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés