Hírek
Nyomoz a NÉBIH a hepatitises húsok után
A vágóhidakra is kerülhetett a fertőzött állatokból, ezért országos ellenőrzést rendeltek el. A legális forrásból származó termékek biztonságosak.
Még az idén széleskörű vizsgálatot indít a hepatitises sertéshúsok kiszűrésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az utóbbi napokban Angliában nagy riadalmat keltett vírusról ugyanis egyelőre nincsenek pontos információi a hatóságnak, így előfordulhat, hogy a hazai fogyasztók is találkozhatnak fertőzött áruval. A terméktanács szerint ugyanakkor pánikra semmi ok, a legális forrásból származó termékek biztonságosak – írja a Magyar Idők.
fotó:123rf
Veszélyes vírussal fertőzött húsok és húskészítmények jelenhettek meg nemrég az Európai Unió piacán. A brit hatóságok egy külföldről érkező sertéshúskészítményben találták meg a hepatitis E nevű kórokozót. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint nemcsak a szigetországban, hanem a hazai piacon is gondot okozhat a megbetegedés. Elképzelhető, hogy a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is fertőzött lehet. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora lehet a baj az országban, a NÉBIH még ebben az évben újabb vizsgálatokat kezdeményez.
Mivel a hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, ma még a hatóság sem tudja pontosan, hogy a magyarországi sertéstelepeken milyen mértékben van jelen a megbetegedés.
Legutóbb 2004 és 2010 között ellenőrizték az állományt, akkor a sertéstelepek csaknem negyven százalékánál mutatták ki a vírus jelenlétét. Ennél megnyugtatóbb adat, hogy a piacra kerülő hízók között már csak kilencszázalékos volt a fertőzöttség mértéke.
Az állatokban emésztőszervi tüneteket okozó vírus a világ elmaradott területein, rossz higiénés körülmények között okozhat járványt. Az állatok közül elsősorban a sertés, a vaddisznó, valamint a vadon élő kérődzők és a patkány is terjesztheti a kórt. A legutóbbi felmérés szerint itthon a vaddisznók kilenc százaléka fertőzött, és minden tizedik szarvas hordozhatja a vírust.
Az E típusú vírus ugyanakkor az emberre is veszélyes.
A fertőzés kockázata Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint sem kizárható az országban. Elmondta: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem kerülhet fertőzött termék a magyar piacra, ugyanakkor a legális forrásból származó húskészítmények és tőkehúsok esetében a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az áruk egészségesek.
fotó: MCS Vágóhíd Zrt.
– Az a gyártó vagy forgalmazó, aki a nevét adja egy termékhez, egyben felelősséget is vállal az adott áru minőségéért – emelte ki. Elmondta,
a hazai feldolgozóüzemek szigorúan és folyamatosan ellenőrzött körülmények között dolgoznak, a higiéniai követelményeket minden esetben betartatja a hatóság.
Angliában egyébként évről évre több megbetegedésről hallani, a szigetországban ugyanis előszeretettel fogyasztják a húsokat félig átsülten. Ráadásul egyes becslések szerint az angol sertések 90 százalékában megtalálható a vírus. A szakemberek megfigyelései szerint a melegebb, nyári időszakban ugrik meg hirtelen a fertőzések száma. Ennek oka, hogy a kerti sütögetések alkalmával egyre többen készítenek különböző grillezett húsokat, vagy a tábortűz mellett szalonnát, kolbászt pirítanak. Arra azonban sokan nem figyelnek, hogy a termékek eléggé átsüljenek. A megfelelő hőkezeléssel gyakorlatilag nullára csökkenthető az emberi fertőzés esélye. A NÉBIH szerint ha 71 Celsius-fokos hőmérsékleten legalább öt percig sütjük vagy főzzük a húst, minden baktérium, így a hepatitis E-vírus is elpusztul.
Az elővigyázatosság egyébként is nagyon fontos, a meleg nyári időben minden élelmiszerrel kapcsolatos higiéniai előírás betartására oda kell figyelni.
agrotrend.hu / magyaridok.hu