Hírek

Nyomkövetőt kapott az utolsó fehér zsiráf

Nyomkövetővel szerelték fel a világ utolsó ismert fehér zsiráfját Kenyában, hogy megóvják, így talán nem lövik le az orvvadászok Kenyában.

Létrehozva:

|

A Szomáliával szomszédos Garissa megyében lévő Ishaqbini Hirola rezervátumban élő bika azután vált fajtájának utolsó képviselőjévé, hogy a vadorzók márciusban végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és héthónapos borjával – írja az Infostart. A bikát júniusban észlelték a rezervátumban, 111 nappal a másik két fehér egyed elvesztése után.

Fotó: pixabay.com

A fehér bika szőrének színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, amely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

A zsiráf egyik szarvára erősített nyomkövető óránként jelzi a vadőröknek, hogy merre jár az állat. Öt vadászantilopot vagy más néven hirolát (Beatragus hunteri) is nyomkövetővel szereltek fel a rezervátumban, hogy a vadőrök a súlyosan veszélyeztetett patásokon is rajta tudják tartani a szemüket. Nyolc évvel ezelőtti megalapításakor a rezervátum még csak 48, a tavaly decemberi adatok szerint azonban már 118-130 vadászantilopnak ad otthont.

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook