Hírek

Német agrárminiszter: a több bio a megoldás a globális válságokra

Cem Özdemir a Biofach konferencián hangsúlyozta: a kormány még erősebben törekszik majd a 30%-os biotermesztési cél elérésére.

A Nürnbergben rendezett Biofach konferencián Cem Özdemir német élelmiszerügyi és mezőgazdasági miniszter elmondta: „Most egy különösen ellenálló, erőforrás-takarékos és környezetbarát élelmiszer-előállítási rendszerért kell harcolnunk. Minden erőnkkel!”

Beszédét így folytatta: “A szörnyű ukrajnai agresszió, a klímaválság és a fajok kipusztulásának következményei világosan mutatják, hogy átszervezésre van szükség – a függetlenségünk és a válságokkal szembeni ellenállóbbá válásunk érdekében is. Bolygónk váláságaira a választ az organikus, bio termesztés jelenti teljes értékláncával együtt. Pontosan ezek miatt írtuk bele a 30%-os célt a koalíciós megállapodásba, és ezzel a koalíciós partnerek is egyetértenek. Mezőgazdasági és élelmezési rendszerünket fenntartható módon akarjuk átalakítani, a fenntartható mezőgazdaság modelljével, a biogazdálkodással. Most több biotermesztésre van szükség, nem kevesebbre!”

Özdemir hangsúlyozta, hogy egyértelműen tisztában van a biogazdálkodás és az élelmiszeripar előtt álló kihívásokkal ezekben a válságos időkben: “Megértem az ágazat türelmetlenségét, amikor a 30% felé való gyorsabb haladásról van szó. De a cél eléréséhez fontos a jó terv. A biogazdálkodás jövőbeli stratégiája lesz a mi tervünk és az átalakulás fő támasza. Az egész szövetségi kormány projektjeként – és az ágazat támogatásával. Ami az EU agrárpolitikáját illeti, szerettem volna, ha sokkal ambiciózusabb lenne, de most már előre tekintek: a cél, hogy 2027 után a Közös Agrárpolitikában a közvetlen kifizetéseket egy olyan rendszer váltsa fel, amely az éghajlati és környezeti szolgáltatásokat díjazza. Végső soron az is fontos számomra, hogy a teljes értékláncot figyelembe vegyük és megerősítsük. Ahhoz, hogy a gazdáinktól származó biotej, kenyér vagy zöldség vásárlókra találjon, fontos a piac bővítése. Azon dolgozunk, hogy a vendéglátóipari étkeztetésben rejlő nagy potenciált a bio-kereslet felé tereljük, jogi alapokkal és a tanácsadás bővítésével. Ugyanakkor fontosnak tartom az innováció erőteljesebb ösztönzését is. Ezért támogatjuk a gyakorlati ökológiai kutatásokat”.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés