Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Némely darázs felismeri az arcot

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos együttműködésének fejlődésére utal.

A Cornell Egyetem kutatói nyugati papírdarázs (Polistes fuscatus) populációkat vizsgáltak genetikai módszerekkel, hogy meghatározzák a rovarok kognitív funkcióinak fejlődését. A kutatás szerint a darazsak növekvő intelligenciájának komoly evolúciós előnyei vannak – aminek behatóbb vizsgálata más fajok esetében is magyarázhatja az intelligencia növekedését – írja az arsratio.hu.

fotó: pixabay.com

Mindez azért is kifejezetten érdekes mivel a kutatók elmondása szerint az intelligencia szelektív nyomása a közelmúltban komolyabb tényező volt mint az éghajlathoz való alkalmazkodás, a hatékonyabb élelemszerzés és a paraziták elleni védelem.

A gerincesek jelentős része képes valamilyen formájú arcfelismerésre, viszont a rovaroknál ez a képesség nagyon ritka. Ezért az új kutatás arra volt kíváncsi, hogy a képesség mégis hogyan és mikor alakult ki a darazsaknál.

Az arcfelismerésre képes rovar fajok osztoznak egy jellemzőn; mind több királynővel rendelkező kolóniákban élnek. Azoknál a kolóniáknál, ahol egy királynő van a szerepek tiszták és az egyedek mind tudják hova tartoznak.

Viszont a papírdarazsaknak akár öt vagy még több királynője is lehet egy kolóniában, így fontos hogy megfelelően felismerjék egymást.

A kutatók evolúciós vizsgálata szerint a kognitív képességek megjelenése nem fokozatos és egy-egy mutáció komoly előrelépést hozhat. A csapat szerint ez más élőlényeknél is így lehet; például az embereknél is hasonló lehetett a nyelv megjelenése.

agrotrend.hu / arsratio.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés