Hírek

Módosul a szezonális gázfogyasztás szabálya

A kedvező rendszerhasználati díjú szezonális fogyasztás egy igazolás birtokában vehető igénybe, amely elektronikus úton benyújtott kérelemmel igényelhető.

A rendelet szerint a 2018/2019. gázévtõl már nem szükséges, hogy az október 1. és 31. közötti, valamint az április 1. és szeptember 30. közötti összes földgáz-felhasználás nagyobb legyen, mint a november 1. és március 31. közötti fogyasztás. A kapacitási feltétel továbbra is megmaradt, azaz a téli fogyasztási idõszakra lekötött éves és negyedéves legnagyobb összkapacitás legfeljebb fele lehet a nem téli fogyasztási idõszakra lekötött legnagyobb kapacitásnak – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A gázfogyasztás szabályai is módosulnak – fotó: pixabay.com

A kedvezõ rendszerhasználati díjú szezonális fogyasztás egy igazolás birtokában vehetõ igénybe, amely elektronikus úton benyújtott kérelemmel igényelhetõ a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivataltól (MEKH) július 1-jéig, a következõ, október 1-tõl kezdõdõ gázévre vonatkozóan. Megszûnik továbbá a MEKH szezonális gázfogyasztásra való jogosultság utólagosan történõ ellenõrzési jogosultsága, azaz a büntetések mérlegelésének lehetõsége.

Az április 1-jétõl szeptember 30-áig tartó, nem téli fogyasztási idõszakra lekötött szezonális kapacitás októberi vagy novemberi vagy decemberi igénybevételnél a rendszerhasználóra leosztott órai mennyiség (kWh/h) és az adott napra lekötött kapacitás különbségének, valamint az éves szállítási kapacitásdíj 1/365, vagy 2/365, illetve 3/365 részének szorzata alapján kell fizetni azokra a napokra, amelyeken földgázvételezés történik, és a gáznapon allokált óracsúcs meghaladja a gáznapra vonatkozó lekötött összkapacitást.

A szezonális kapacitás október havi igénybevétele esetén az éves elosztási kapacitásdíj 1/365 részének, november havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 2/365 részének, december havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 3/365 részének és a nem téli fogyasztási idõszakra lekötött kapacitásnak a szorzatát is meg kell fizetni azokra az októberi, novemberi és decemberi napokra, amelyeken a földgázvételezés történik. A korábban érvényben lévõ szabályozás alapján mindhárom fenti hónap tekintetében egységesen 1/365 volt a szorzó.

A szezonális kapacitásterméken kívül – az idõjárástól függõen felmerülõ fogyasztási igény esetén – negyedéves, havi és napi kapacitástermékek is leköthetõek a rendelet mellékletében foglalt kapacitásdíjakon. A szezonális kapacitás jogosulatlan igénybevételének pótdíjterhei nem változtak a korábbi szabályozáshoz képest.

A rendszerhasználati díjak változása a 2018/2019. gázévre vonatkozóan

A földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak és a csatlakozási díjak mértékérõl szóló 13/2016. (XII. 20.) MEKH rendelet júniusi módosítása alapján változni fognak a szállítási és elosztási díjelemek, így a rendszerhasználati díjak mértéke a 2018/2019. gázévre vonatkozóan a rendelet október 1-tõl hatályba lépõ melléklete szerint.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés