Hírek
Már lehet nevezni a nemzetközi pálinkaversenyre
Immár negyedik alkalommal jelentkezik a Szatymazi Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, a június 25-i esemény helyszíne a Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár.
A verseny célja a magán- vagy bérfõzõk pálinkái szakmai fejlõdésének támogatása. Ezenfelül korrekt pálinkabírálattal a minõségjavulás elõsegítése, és nem utolsósorban a kulturált pálinkafogyasztás hirdetése – írja a delmagyar.hu.
fotó: pixabay.com
A rendezvény jó alkalom a kereskedelmi és bérfõzetésbõl származó párlatok összehasonlítására. A korábbi évek hagyományait megtartva a versenyen hazánk mellett a környezõ országokból is lehet indulni, a nevezési lap letölthetõ a www.szatymaz.hu honlapról, vagy személyesen átvehetõ a mûvelõdési házban, a Dózsa György utca 42. szám alatt. Érdeklõdni lehet a 20/237-2779-es telefonszámon.
A versenyre fajtánként 0,5 liter párlattal felcímkézett üvegben lehet nevezni, a szükséges információk: név, pálinkamegnevezés, -fajta, évjárat, szeszfok. A minták beküldési határideje június 18., a nevezési díj mintánként 700 forint.
A megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben minõsítik a pálinkákat, az ízkarakterre – élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípõsség, szúrósság – például maximum 5 pont adható. A minõsítést és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevezõ megkapja – az arany fokozathoz legalább 18 pont szükséges.
Tizenöt kategóriában hirdetnek gyõztest a július 9-én kezdõdõ õszibarack-fesztiválon: alma, körte, birs, cseresznye, meggy, õszibarack, kajszibarack, szilva, bogyós termés – például eper, málna – szõlõ, törköly és borpárlat, vadon termõ, vegyes pálinka, kuriózum és likõr.
agrotrend.hu / delmagyar.hu