Hírek

Magyar olíva a balatoni borvidékről

Merész gazda lenne, aki arra vállalkozna, hogy jelentősebb mennyiségben palackozzon és piacra dobjon a mediterrán térségre jellemző fafajta terméséből készült extra szűz olívaolajat a Balaton melletti ültetvényekről – tartja a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa. Török Csaba már egy ideje próbálkozik a főként Dél-Európát jellemző nedű előállításával a magyar tenger mellett, ám egyelőre azzal is beéri, hogy vendégeit a helyi termésből készült olaj felhasználásával készült borkorcsolyával kínálja.

A magyar borász tíz éve vásárolt és ültetett a szőlőtőkéi közé olajfákat, ám közülük mára csak 25 maradt életképes és virágzó – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

– A bortermő területen megmaradt termő egyedekről legutóbb megközelítően ötven kilogramm olajbogyót szüreteltek, amelynek feldolgozásából két és fél liter került palackba – mondta el a gazda, aki úgy ítéli meg, hogy a termés mennyisége és minősége csak részben függ a Balaton-felvidéket is érintő klímaváltozástól, illetve a fák szakszerű gondozásától. Hozzátette: az eredményben természetesen benne van, hogy száz éveként mifelénk is egy fokkal nő az átlaghőmérséklet, enyhébbek a telek, melegebbek a nyarak és egyre inkább a mediterrán térségéhez lesz hasonló a Balaton-felvidék klímája is. Jellemző továbbá, hogy évtizedek óta egyre nagyobbak a hőmérsékleti kilengések.

– Talán meglepően hangzik, de az eredményemben benne vannak a fák elültetése és gondozása közben elkövetett hibáim is – fogalmazott Török Csaba. – Ugyanakkor a Szent György-hegy több szőlőültetvényén sikerült megőrizni egy-két egzotikus olajfát, amelyek azonban inkább érdekességek, semmint olyan egyedek, amelyek a jövőben komolyabb ültetvények meghonosodását tennék lehetővé a Balaton környékén – fűzte hozzá a borász. Megjegyezve végül: mindezek ellenére is nagy fegyvertény, hogy a Szent György-hegyen először sikerült csaknem ötven kilogramm olajbogyót szüretelni.

Dél-Európa látja el termésével a világot

A világ olívaolaj-termésének 98 százaléka napjainkban a Földközi-tenger vidékéről kerül ki, évjárattól függően ennek egyharmada–fele Spanyolországból. A spanyolok után az olaszok és a görögök következnek a sorrendben, mindhárom országban a déli tartományok adják a termés legnagyobb részét. Különösen érdemes a hozzánk közeli Isztriára figyelni – tájékoztat összeállításában az Azízlelő.hu –, ahol a gazdag termőtalaj és a kedvező klíma nagyon jó minőségű olaj előállítását teszi lehetővé. Isztria kicsit olyan, mint bor szempontjából Tokaj: a jugoszláv időkben háttérbe szorult olívaolajat kezdik ők is és a világ is újra felfedezni.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés