Hírek

Luxus marad a gyümölcs – heti hírösszefoglaló

Az eddigi legnagyobb kihívás elé állította az országos jégkármérséklő rendszert a pénteki hidegfront, megszületett a megállapodás a KAP reformról Luxemburgban, a hőségre tekintettel korlátozzák az élőállat szállításokat. Heti hírösszefoglaló.

Létrehozva:

|

Az eddigi legnagyobb kihívás elé állította az országos jégkármérséklő rendszert a pénteki hidegfront – A 2021. június 25-i időjárás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett jégkármérséklő rendszer történetének eddigi legaktívabb napját hozta. Annak ellenére, hogy a generátorok országszerte folyamatosan működtek, az extrém időjárás több helyütt okozott jégesőt.

Ötezer palántával támogatja a rászoruló családok élelmezését a MATE – Ötezer paprika-, paradicsom- és uborkapalántát adományozott a Katolikus Karitásznak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelenlétében. A minősített, csávázott vetőmagokból szakértő kezek által nevelt palántákat tizenhárom egyházmegyei központ képviselői juttatják el a rászoruló családok részére.

Luxuscikk marad a gyümölcs – Enyhe tél, fagyos tavasz, hirtelen betörő szaharai forróság – egyik sem tett jót a hazai gyümölcstermésnek, ráadásul munkáskézből is kevés.

A hőségre tekintettel korlátozzák az élőállat szállításokat – A korábbi évek bevált gyakorlata és az állatjóléti szempontok alapján a nyári hőségre tekintettel az élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkár kihirdette a hosszútávú élőállat szállítások tilalmát az alábbiak szerint.

Megszületett a megállapodás a KAP reformról Luxemburgban – Magyarország vezetésével óriási erőfeszítések árán sikerült megvédeni a kisgazdaságok érdekeit.

ősgabona fajtákat is aratnak az ökotermelők – Péter-Pál napjával megkezdődik a betakarítás időszaka. Az idei aratási időszak kezdetén a hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívjuk fel a figyelmet.

Társadalmi érdek a méhészeti ágazat támogatása – Hazánk támogatja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálja felül a méhekre vonatkozó speciális védelmi célokat – közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács luxemburgi ülésén.

Javában zajlik a virágzás a szőlőkben – Javában zajlik a virágzás a szőlőkben, sőt a legtöbb fürtön már apró zöld szemek várják, hogy a levelek és a napfény összefogásából cukrokkal és savakkal teljenek meg. Sajnos ez csak ott igaz, ahol nem verte el a hétvégén a jég.

Mikor adjam el a termést? – Nehéz július elsején másról beszélni, mint a gabonaárakról. Nincs abban semmi szokatlan, ha az évnek ezen időszakában lefelé mutatnak a trendek. De ne elégedjünk meg ennyivel! A jelenlegi piacmozgatók között ugyanis vannak olyan sarokpontok, amelyekre a jövő épül. Ha csak egyet említek, a vizet, máris érthető, miért van sokkal többről szó, mint hogy 60 vagy 70 ezer forintot kapok éppen a búzámért. Előrejelzés és tanácsok.

Viszlát, műanyag pohár, evőeszköz, tányér, zacskó és társaik! – A magyar kormány nemcsak beszélt a klíma- és természetvédelemről, hanem cselekedett is. Viszlát, műanyag pohár, evőeszköz, tányér, zacskó és társaik! – mondta a kormányszóvivő a közösségi oldalára csütörtökön feltöltött videóban.

Kanada és Thaiföld is feloldotta az exportkorlátozásokat hazánkkal szemben – A magaspatogenitású madárinfluenza kitörése miatt bevezetett magyarországi exportkorlátozás feloldásáról döntött Kanada és Thaiföld illetékes hatósága is. Az észak-amerikai országba június 16-tól, míg Thaiföldre június 25-től szállíthatók szabadon a vágott baromfiból származó termékek Magyarországról.

AGRO7 – a hét legfontosabb agrárhírei – Megszületett a megállapodás az uniós KAP reformról, a huminisz technológiai ismét bizonyított, megismerhetik a Marton Genetics legújabb repcehibrideit, a méhészet jelentőségét méltatta dr. Nagy István agrárminiszter. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

A ketreces állattartás tilalmát az importra is ki kell terjeszteni – Nagy visszhangot keltett a gazdák körében is az Európai Bizottság a ketreces haszonállattartás európai uniós tilalmáról szóló javaslata.

agrotrend.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook