Hírek

Limitált helyek, exkluzív tartalom, egyedülálló iparági betekintés az AKI, a NAK és az ENSZ FAO közös konferenciáján

Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) nemzetközi konferenciát szervez exkluzív külföldi előadók részvételével Budapesten 2017. május 9-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) REU közreműködésével „A rövid távú agrárpiaci kilátások környezeti fenntarthatósági vetülete” címmel. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Magyarországon az élelmiszer-gazdaság szereplői egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásaira. A fenntarthatóság kérdésköre azonban egyre nagyobb fontossággal bír, és a negatív környezeti hatások csökkentését célzó szabályozók, valamint kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok már rövid távon is elkerülhetetlenül befolyásolják a piaci folyamatokat. Ezért az Agrárgazdasági Kutató Intézet a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalával együttműködve, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával nemzetközileg elismert szakértőket hív össze Európa különböző térségeiből, akik szakmai tapasztalataikra alapozva a környezeti fenntarthatóság összefüggésében vázolják az agrárpiaci trendeket, különös tekintettel a takarmányok és állati eredetű termékek értékláncaira.

A konferencia egyedülálló iparági betekintést kínál: felhívja az érintettek figyelmét azokra a kihívásokra, amelyeket a kormányzat által, illetve a vállalati felelősségvállalás keretében előírt környezeti fenntarthatósági követelmények támasztanak, és rámutat olyan innovatív módszerekre és eszközökre, amelyek a versenyképesség javítása érdekében segítenek megbirkózni e kihívásokkal.

A rövid távú agrárpiaci kilátások környezeti fenntarthatósági vetülete (The Environmental Sustainability Dimension of Short-term Outlooks for Agricultural Markets)

Időpont: 2017. május 9.

Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ (Novotel Budapest City, 1123 Budapest, Jagelló út 1-3.)

A konferencia nyelve az angol, magyar nyelvre szinkrontolmácsolás biztosított. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

A regisztrációs felület 2017. április 30-ig érhető el. A jelentkezéseket a titkárság a szabad helyek függvényében május 2-ig igazolja vissza.

PROGRAM

A konferenciát Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Vladimir Rakhmanin főigazgató-helyettes, a FAO Európa és Közép-Ázsia regionális képviselője nyitja meg.

Ezt követően az első blokkban Guljahan Kurbanova, a FAO közgazdásza, Nicolas Martin, az Európai Takarmánygyártók Szövetségének szakpolitikai tanácsadója, Brent Babb az USSEC európai, közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója, továbbá Elisabeth Bömcke, a Fertilizers Europe mezőgazdasági szakpolitikai tanácsadója tartanak előadást. Ebben a részben a takarmány-alapanyagok mikotoxin-szennyezettségéről, a bioipari melléktermékek felhasználhatóságáról, az USA szójababtermesztésének környezeti fenntarthatóságáról és a nitrogénműtrágya alkalmazásáról lesz szó.

A második blokkban Richard A. Brown, a GIRA igazgatója Európa húsértékláncaival szembeni kihívásokról beszél majd, Pablo Bernardos, a spanyolországi Mezőgazdasági, Halászati, Élelmezésügyi és Környezeti Minisztérium Sertés-, Baromfi- és Kisállatenyésztési Szolgálat vezetője a spanyol sertéságazati integrációk felemelkedéséről tart előadást, ezt követően az EU tejtermelésének regionalizálódását és annak következményeit Roel Jongeneel, a Wageningeni Egyetem kutatója ismerteti, Nan-Dirk Mulder, a Rabobank globális állatifehérje-piaci vezető elemzője a precíziós baromfitartást veszi górcső alá, míg Nelleke Barning, a DSM Nutritional Products globális külső kommunikációs igazgatója a takarmánykiegészítők fenntarthatósági és környezeti hatásait ismerteti a résztvevőkkel.

A külföldi előadások után hazai szakemberek szólalnak meg. A növénytermesztési csoportban Potori Norbert, az AKI igazgatója, az állattenyésztési csoportban pedig a Discovery Kft. szakértője, Kujáni Katalin tart előadást a termelés környezetterhelésének csökkentését célzó kötelezettségekről.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook