Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Lesz gazdatalálkozó Bábolnán!

A 33. Bábolnai Gazdanapok szeptember 10-én délelőtt 10 órakor megnyitja kapuit. A három napon át tartó rendezvény közel 20 hektáron, több mint 100 kiállítóval várja vendégeit. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. rendkívüli körülmények között szervezte az ország egyik legrégebbi kiállítását. Az eseményen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is jelen lesz.

Különleges jelentősége van az idei gazdatalálkozónak, hiszen az elmúlt hónapok és a jelen helyzet sem segítette a szervezési munkát – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A mezőgazdaságban a pandémia ellenére is megállás nélkül folyt és folyik a munka. Talán ezért is van jelentősége a 2020. szeptember 10-12. közötti 33. Bábolna Gazdanapoknak: a történelmi jelentőségű Bábolnai Ménesbirtok területén találkozhatnak a szakemberek és kicserélhetik gondolataikat, megvitathatják a helyzet adta nehézségeket. Természetesen a szervezők ügyelnek az aktuális járványügyi előírások betartására és betartatására.

A három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás az agrárium kiemelkedő eseménye, amely nemcsak hagyományt teremtett, de azóta értéket is képvisel, és amire méltán büszke a rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. A 33. Bábolnai Gazdanapok szakmai programjai között – visszatérve a hagyományokhoz – ismét lesz kukorica fajtabemutató, melyre nyolc nemesítő cég jelentkezett. Mindegyikük a 3-4 legújabb és legígéretesebb hibridjükkel mutatkozik be a kísérleti parcellákon. Még április végén bevetették a kukorica fajtabemutató 33 parcelláját, és a szárazság okozta keléshiányok mára – a jelentős csapadékmennyiségnek köszönhetően – szépen rendeződtek, az első gyomirtás után pedig szépen növekedésnek indultak a kukoricahibridek.  

Itthon először a bábolnai kiállításon rendeztek gyakorlati gépbemutatót 1977-ben. Azóta is a rendezvény kiemelkedő szakmai eseménye. A tavalyi év után most is lesz Szakiskolai Nap – a szervezők a Fiatal Gazdák Egyesületével közösen szólítják meg a gazdálkodás iránt érdeklődő fiatalokat. Az U20 konferencián a végzős szakiskolai diákoknak bemutatják a mai modern gazdálkodás alapjait, a továbbtanulás lehetőségeit, és részt vehetnek egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol a jövő mezőgazdái tehetnek fel kérdéseket az agrárium vezető szakembereinek.  A szakiskolai nap programját a traktor-tesztvezetés teszi majd színesebbé.

Az idén is jelentős bemutatónak ígérkezik a talajszelvény, amely szemlélteti a talajművelő eszközök munkáját, így az érdeklődők „szemmagasságból” láthatják a talajt. Így lehetőség adódik több talajművelő eszköz munkájának összehasonlítására. A szaktanácsadási pontokon pedig véleményeket cserélhetnek a gazdák a növényvédelemről, a precíziós termelésről és a helyspecifikus gazdálkodásról.

„Hozza el gondját és keresünk rá megoldást!” – ezzel a szlogennel hívjuk és várjuk azokat a gazdákat, akik szeretnék a talajmintájukat megvizsgáltatni vagy beteg növényük „gyógyítására” keresik a választ! Az ingyenes szaktanácsadási pontokon a következő szakmai témák megvitatásra kerülhet sor: osztatlan közös tulajdonok, aszály és víz, agronómia és a precíziós gazdálkodás kérdései, de szó lesz a gazdálkodók finanszírozási lehetőségeiről is.

Ebben az évben az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel közösen egy nagyszabású méhészeti bemutató is lesz a kiállítói csarnokban. A kast imitáló sátorban egy VR szemüveggel a látogatók kaptárban érezhetik magukat, így betekintést nyerhetnek a méhek és a méhészkedés világába. Láthatják a méz pergetését és tízféle hazai mézet is megkóstolhatnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom megyei szervezete is jelen lesz az eseményen, standján szakmai konzultációkkal, nyereményjátékkal várja tagjait, partnereit, és valamennyi látogatót. A nyereményjáték igazán különlegesnek ígérkezik: az agrárszakmai kérdőívet helyesen kitöltők között a NAK naponta két darab SYMA X15 típusú drónt sorsol ki! Megéri tehát a gazdanapokra jönni és a kamarai standot felkeresni a kiállítói csarnokban!

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés