Hírek

KSH: az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal mérséklődött

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Egy hónap alatt, májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal mérséklődött, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs – 3,3 százalékos árcsökkenésének következménye.

Létrehozva:

|

Júniusban az üzemanyagok ára jelentősen, 10,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, az élelmiszerek átlagosan 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek, mint egy évvel azelőtt. A legnagyobb mértékben a dohányáruk drágultak 4,4 százalékkal, a szeszes italok viszont a sör 1,3 százalékos árcsökkenése miatt 0,5 százalékkal olcsóbbak lettek. A szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak a külföldi üdülések árának 8,4 százalékos emelkedése miatt, és 6,4 százalékkal emelkedtek a lakbérek is éves összehasonlításban.

Az élelmiszerek átlagos árcsökkenésén belül a sertéshús ára 17,2, a sajté 8,1, a tejé 6,5 százalékkal csökkent, a cukoré 24,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 5,0 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak egy év alatt átlagosan, a ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: két ellentétes hatás alakította a júniusi éves adatot. Az idényáras élelmiszerek ára nőtt a szezonalitásnak megfelelően, az üzemanyagok ára pedig csökkent az előző évhez képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva negyedik hónapja emelkedtek az árak júniusban.

Egy hónap alatt, májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal mérséklődött, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs – 3,3 százalékos árcsökkenésének következménye. A sertéshús 1,7, az étolaj 1,6, a liszt 1,0, a cukor 0,9 százalékkal drágult. Az üzemanyagokért 3,2 százalékkal kellett többet fizetni, mint májusban. A szolgáltatások ára 0,3, ezen belül a külföldi üdülési szolgáltatásoké 5,7 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek ára 0,1 százalékkal emelkedett.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésének adatai megfelelnek az elemzői várakozásoknak.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook