Hírek

KSH: gyorsult az export növekedése

Májusban 6,3 százalékkal nőtt a kivitel és 2,4 százalékkal a behozatal euróban számolt értéke az egy évvel korábbihoz képest. A 755 millió euró exporttöbblet 284 millióval nagyobb a tavaly májusinál – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Létrehozva:

|

A forgalom élénkülését jelzik az adatok azok után, hogy áprilisban 5,2 százalékkal nőtt az export és 2,2 százalékkal csökkent az import éves összehasonlításban. Az év első öt hónapjában az export 3,2, az import 1,4 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét, az exporttöbblet 720 millió euróval, 4,204 milliárd euróra nőtt.

Az árfolyam változása is segítette a kivitel növekedését és a többlet emelkedését: májusban a forint az euróhoz mérve 2,7, a dollárhoz képest 1,4 százalékkal gyengült, míg 2016. január-májusban az euróval szemben 1,9, a dollárhoz viszonyítva 2,0 százalékkal gyengült az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

A májusi export értéke 7,610 milliárd, az importé 6,855 milliárd euró volt. A kivitel 408 millió euróval elmaradt az előző havitól, de 856 millióval meghaladta a tavaly májusit, az import is csökkent 174 millió euróval egy hónap alatt. és csak 337 millióval nőtt tavaly májushoz hasonlítva.

Májusi külkereskedelmi forgalom részletes adatait augusztus 2-án közli második becslése alapján a KSH.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook