Hírek

Komoly veszélyt jelent a mustgáz

Évről évre országosan csaknem tucatszor riasztják mustgáz mérgezés miatt a tűzoltókat, és hiába a sok figyelmeztetés, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül.

Létrehozva:

|

A problémát a mustgáz jelenti, amely a gyümölcsök erjedése során keletkezik. Ez egyszerû szén-dioxid, színtelen, szagtalan, a levegõnél nehezebb gáznemû anyag. A mustgáz zárt helyiségben a padlótól indulva telíti el a helyiséget, oxigénhiányos állapotot idézve elõ – írja a szoljon.hu.

A mustgáz a borospincékben jelenti a legnagyobb veszélyt – fotó: pixabay.com

Ha valaki egy ilyen környezetbe lép, csakhamar fejfájást, szédülést, hányingert tapasztalhat, és egy idõ után az illetõ megfulladhat.

László Imre, a Cibakháza–Tiszaföldvár–Homok Szõlõtermelõinek és Borkedvelõinek Egyesülete elnöke hangsúlyozta, hogy a mustgáz nagyon veszélyes, ezért szüret idején gyertya nélkül semmiképpen sem szabad lemenni a pincébe.

– Történt már a környezetemben mustgázmérgezés. Az egyik ismerõsöm ugyan nem nagy mennyiségû bort készített, mégis felhalmozódott annyi mustgáz a pincéjében, hogy rosszul lett tõle, és ki kellett menteni – emlékezett vissza László Imre.

– Ebbõl is látszik, hogy mindig óvatosnak kell lenni, még akkor is, ha nem jelentõs bormennyiségrõl van szó. Ugyanis, ha nem mozog a levegõ, megtelhet mustgázzal a helyiség, ami nagyon veszélyes.

– Az én pincém nem kifejezetten borospince, és mindössze kétszer három méteres, de a mustgázra akkor is figyelni kell. Éppen ezért rendszeresen szellõztetem, és szüret idején soha nem megyek le gyertya nélkül. Ha pedig gond lenne, vagyis a láng elaludna, már jönnék is fel, de szerencsére ilyen még nem történt – tette hozzá.

– Mivel a gyertya csak jelzésre szolgál, ezért egy nagy teljesítményû ventilátort is beszereltettem a pincébe – árulta el egy Cserkeszõlõn élõ borász. – Ez egy csõhöz csatlakozik, és alulról szívja ki a pincében lévõ légteret, a talajtól tizenöt centiméterre, ahol a szén-dioxid is felgyülemlik.

– Az ablakok pedig a plafonhoz közel találhatóak, itt be tud áramlani a friss levegõ. Ha úgy tervezzük, hogy lemegyünk a pincébe, bekapcsoljuk elõtte a ventilátort, de a biztonság kedvéért még a gyertyapróbás módszert is alkalmazzuk.

– Ez azért jó, mert a gyertya égéséhez több oxigén kell, mint amire az embernek szüksége van. Ha pedig lent tartózkodunk a pincében, folyamatosan megy a ventilátor és általában egy gyertya is mindig ég.

– Letesszük a földre, ugyanis a szén-dioxid itt jelenik meg elõször. Vagyis, ha elalszik a gyertya, még van idõ kimenekülni, amíg fejmagasságig ér a „gyilkos” gáz. Így kétszeresen is be vagyunk biztosítva.

– Régen egyébként volt olyan szokás, hogy a pincében tartózkodónak szüreti idõben fütyülnie kellett, és ha elhallgatott a fütyülés, a többiek már indultak is érte. A mustgázmérgezések megelõzhetõk a pincék rendszeres szellõztetésével, a hordók nagy térben való elhelyezésével, gázérzékelõ telepítésével – magyarázta Németh Ádám.

– Hagyományos módszer, ha egy bot végére egy égõ gyertyát helyezünk, és azt derékmagasságban magunk elõtt tartva közelítjük meg a helyiséget. Ha a láng elalszik, akkor nagy a mustgáz-koncentráció, a pincét el kell hagyni! Ha ilyet tapasztalunk, hívjuk a 112-õt, mivel a sérültet csak légzõkészülék segítségével lehet kimenteni.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook