Hírek

Kitüntették a Veszprém megyei vadászkamara elnökét

Több mint három évtizede tekint élethivatásként a vadászatra Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Létrehozva:

|

A rangos állami elismerés polgári tagozatához tartozó díjat az idei országos vadásznap megnyitóján, Putnokon vette át Pap Gyula. Lapunknak nyilatkozva a kitüntetett úgy fogalmazott, az elismerés nyomán természetesen leírhatatlan öröm kerítette hatalmába, egyúttal leperegtek előtte a sok-sok év, amik alatt aktív részese volt a vadászati életnek – írja a veol.hu.

Pap Gyula már több, mint három évtizede a társaság tagja – fotó: veol.hu

– 32 éve vallhatom magam vadásznak. Több mint három évtizede tagja, 27 esztendeje pedig elnöke vagyok a Marcal-Bitvaközi Vadásztársaságnak. A Veszprém megyei vadászkamarát a megalakulásától kezdve, 21 éve vezetem elnökként. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést ahhoz a hatalmas boldogsághoz tudnám hasonlítani, mint amikor megszületett az első unokám. Akkor egy új élet költözött közénk, a mostani díjjal pedig egy élet munkáját ismerték el. Persze ez nem csak az én érdemem, sőt! Ezt a kitüntetést szívből ajánlom Veszprém megye vadászainak, kamarai tagjainak, akik mindig mellettem, mellettünk álltak, valamint külön Baracskai Lajos kamarai titkárnak. Továbbá a támogató családom minden tagjának, illetve a velünk a kezdetektől példásan együttműködő vadászati egyesületek és erdőgazdaságok vezetőinek, kollektíváinak, nevesítve a Bakonyerdő Zrt.-t és a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-t. Az elmúlt húsz év eredményei, sikerei a közös munkának köszönhetőek. Meg kell még említeni a hatóságokkal és az önkormányzatokkal való remek együttműködést, legyen szó például a pápairól az agrárexpó vadásznapjai, a várpalotairól a vadász gyereknapok, a sümegiről a Jakab Napok vadászünnepei vonatkozásában – nyilatkozta Pap Gyula.

A megyei vadászkamara elnöke a teljesség igénye nélkül szólt még a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel való együttműködésükről, hiszen közösen alapítottak egy vándordíjat, mellyel minden évben két olyan rendőrt jutalmaznak, akik kiemelkedően teljesítettek az orvvadászat visszaszorítása, megelőzése érdekében.

Pap Gyula saját bevallása alapján nagyapjától örökölte a vadászat iránti szenvedélyét, a mai napig őrzi mihályházi vadászházában a felmenője fényképét, vadászszekrényét és egy bőgő bikát ábrázoló festményét.

– Érdekesség, hogy a nagyapám tervezte a hajdani pápai textilgyár címerét, amiben egy ugró szarvas látható. Hamar megszerettem a vadászatot, a természetet, az erdőt, belekerültem ebbe a miliőbe, ami magával ragadott. Mindig aktív közösségi életet éltem, szerettem tenni a közért, ebből fakadóan szívesen vállaltam szerepet vadászati szervezetekben.

Esetemben az utóbbi mintegy tíz év elsősorban már nem a vad elejtéséről szól, kevesebb időm jut erre. Sokkal inkább a vadászat jobbítása, népszerűsítése és társadalmi elfogadottságának növelése, valamint az ifjúság ez irányú szemléletformálása, nevelése vált az élethivatásommá. Mindez egybecseng az országos és a megyei kamara aktuális célkitűzéseivel, feladataival.

Úgy látom, jó irányba megy mindkét szervezet. Mi itt Veszprém megyében különösen aktívak vagyunk. Persze követünk el hibákat, van javítani való, de egy biztos: a jó szándék, a tisztesség, a vadászat iránti elkötelezettség nem kérdőjelezhető meg egyetlen hozzánk kötődő személy esetében sem. Szívesen fogadjuk a hasznos, előremutató, jó ötleteket, amiket aztán igyekszünk megvalósítani – hangsúlyozta az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének vezetője.

Pap Gyula a kiemelt célok közé sorolta még a vadászati hagyományok ápolását, és az utóbbi időszak rendkívül fontos lépésének nevezte a vadgazdálkodási alap létrehozását. A közeljövő legjelentősebb változásának azt tartja, hogy a tájegységi fővadászok várhatóan átkerülnek a kamara fennhatósága alá, mint ahogyan előreláthatólag a trófeabírálat is. – A jelenlegi legnagyobb kihívás, nehézség az afrikai sertéspestis megjelenése.

Ugyanakkor úgy látom, az illetékesek profi módon kezelik a helyzetet, eredményesen akadályozzák a kór terjedését, remélhetőleg minél előbb megoldódik ez a probléma – jegyezte meg a kamarai elnök.

Pap Gyulának nem a Magyar Érdemrend lovagkeresztje volt az egyetlen kitüntetése az idei nyáron, ugyanis a vadászati kultúra ápolása és fejlesztése terén kifejtett munkásságáért megkapta a várpalotai önkormányzat emlékérmét is.

agrotrend.hu / veol.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook