Hírek

Kezdődik a halértékesítési szezon – heti hírösszefoglaló

Megkezdte a mezőgazdasági összeírást a KSH, 15 milliárd a baromfitartóknak, nincs gazdasági akadálya a hazai gabonapiaci terményvásárlásoknak.

Létrehozva:

|

Tájékoztató a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásai keretében megvalósítani tervezett beruházási projektekkel kapcsolatban – A VP keretéből az uniós szabályozásnak megfelelően legkésőbb 2025 év végéig lehet kifizetést teljesíteni, azonban az intézkedések (felhívások) lezárása folyamatosan történik, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv intézkedéseinek elindításához és a leghatékonyabb forrásfelhasználáshoz igazítva.

Országos énekesmadár-etetés – Kezdődik a 133. országos énekesmadár-etetési szezon, amely november második felétől márciusig tart – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Tartsuk helyben talajunkat! – A termőföldön gazdálkodó számára lételem, hogy a több ezer év alatt kialakult humuszos talaját helyben tartsa, ne vigye el a víz falvakba, a szomszéd gazdálkodó területére, hiszen a tápanyagban többé-kevésbé gazdag felszíni humuszos talajréteg adhat biztosabb alapot a megfelelő mennyiségű és minőségű termény, termés előállításához.

Megkezdte a mezőgazdasági összeírást a KSH – A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőtől december 15-ig hajtja végre éven belüli második, rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági összeírását – jelentette be az MTI-nek küldött közleményében a hivatal.

15 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak a baromfitartók – Az állatjóléti feltételek javítása és az állategészségügyi problémák megelőzése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében új – a baromfi ágazat számára elérhető – állatjóléti támogatási konstrukciót indított az Agrárminisztérium – emlékeztetett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Megújult a lótartás bejelentő nyomtatvány! – Az elmúlt évek tapasztatait figyelembe véve újfajta, ügyfélbarát ügyintézéssel segíti a lótartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

El a kezekkel a termőföldtől! – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) felszólítja Hódmezővásárhely közgyűlését, hogy utasítsa el a Márki-Zay Péter által bevezetni kívánt földadót.

Nincs gazdasági akadálya a hazai gabonapiaci terményvásárlásoknak – Számos termelői jelzés érkezett arról, hogy a korábbi időszak gyakorlatával szemben nem tudják értékesíteni terményeiket, a felvásárlást folytató gazdasági szereplők az exportakadályokra és minőségi problémákra hivatkozva hárítják el az ezzel kapcsolatos ajánlatokat.

Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Program beruházási pályázataihoz kapcsolódóan – Az Agrárminisztérium a napokban tájékoztatta a Vidékfejlesztési Program pályázataira támogatási kérelmet benyújtott, de támogatást még el nem nyert gazdálkodókat, vállalkozásokat arról, hogy a Vidékfejlesztési Program zárásához közeledve a pályázatok megvalósításánál milyen szempontokat érdemes figyelembe venniük. 

Milyen változások várhatók a földforgalomban? – Már az országgyűlés előtt a T/1846-os törvényjavaslat, mely az egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szól. Cikkünkben bemutatunk néhány főbb pontot a módosítások közül, mely a gazdák szélesebb körét érintheti, hogy mire érdemes odafigyelni majd a módosítások után, amennyiben a törvényjavaslatot az országgyűlés változtatások nélkül jelen formájában elfogadja.

Hamarosan kezdődik a halértékesítési szezon – Országszerte halhiány van, ennek a tényét érdeklődésünkre megerősítette a Magyar Aqvakultúra és Halászati Szakmaközi szervezet is. Megnyugtató azonban az, hogy a belső piacokat nem érinti a veszteség, tehát lesz elég hal karácsonykor.

Több mint 42 millió euró támogatásban részesül méhészeti ágazat – Az Agrárminisztérium nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, ami megmutatkozik abban, hogy az ágazat fejlődését számos intézkedéssel kívánjuk segíteni – mondta Nagy István agrárminiszter Dunavarsányon, a Fulmer-mézfeldolgozó átadásán, pénteken.

AGRO7 – az agrárvilág legfontosabb hírei – Stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Agrártudományi Kara és az Agrotrend Csoport. Az agráriumot érintő legújabb törvények, dr. Nagy István agrárminiszterrel az Európai Kereskedelem napja alkalmából beszélgettünk. Az UBM cégcsoport tulajdonában Szentesen működik hazánk legmodernebb takarmánykeverő üzeme.

A termőföldet védi az új közös agrárpolitika – November 7-én az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar Közös Agrár Politika stratégiai tervét. A hazai agrárágazat meghatározó képviselői ezután külön kiemelték, hogy egy olyan időszakban sikerült jóváhagyni a komoly uniós támogatást, amikor a helyreállítási alap és a kohéziós alap tárgyalása még zajlik, vagy egyelőre bizonytalan a sorsuk. Ennek elfogadása a biztonságos élelmiszer ellátás alapját jelenti.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook