Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Jelentősen drágul a rizs

A gabona után a rizs árát is az egekbe repítette az orosz–ukrán háború. A szakemberek szerint egyelőre nincs hiány rizsből, a készlet elegendő a globális kereslet kielégítésére. A terménnyel helyettesíthetik a nem elegendő mennyiségű búzát, ezért hamarosan a rizs is felkerülhet a nehezen beszerezhető és drága élelmiszerek listájára.

Bár hazánk nem érintett a háborúban, kétségtelen tény, hogy a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus hatá­sait lassan mindenki a saját bőrén érzi. Az infláció az élet minden területére kiterjed, az élelmiszerek esetében pedig egy olyan árspirál indult el február­ban, amelynek a végét egyetlen magára valamit adó szakember sem tudja megjósolni – írta a Magyar Nemzet. Mivel Ukrajna jelentős gabonaexportőr, a világpiacon azonnal emelkedni kezdtek az árak – azt követően, hogy már a múlt évet is jelentős drágulással zárta a szektor. Bár hazánkban a kormány által bevezetett exportbejelentési kötelezettség hatására az áremelkedés mértéke visszafogottabb volt, a drágulás így sem kerülte el az országot.

Mivel jelenleg mintegy húszmillió tonna gabona rekedt a háború sújtotta Ukrajnában, a jelentősebb gabonaimportra szoruló országokban joggal tartanak attól, hogy hamarosan komoly élelmiszerválság veszi kezdetét. A helyzet azonban nem csak a gabonapiacra van hatással, a búza, kukorica és napraforgó mellett számos egyéb termény ára indult meredek emelkedésnek. 

Fotó: AFP

Ilyen például a rizs is, amely az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint már ötödik hónapja folyamatosan drágul. 

Az Agrárszektor.hu szakértőkre hivatkozva azt írta: a rizs – a búza árának emelkedése miatt – helyettesítő élelmiszerré válhat, ezzel növelve az iránta való keresletet és csökkentve a meglevő készleteket. Bár a drágulás már jó néhány hónapja megkezdődött, most már nemcsak a növekvő energia- és műtrágyaköltségek miatt emelnek árat a kereskedők, hanem elsősorban az orosz–ukrán háború áll az áremelkedés mögött. A FAO szerint a gabona, a cukor és a zab után hamarosan a rizs is felkerülhet a nehezen beszerezhető és drága ételek listájára. 

Bár egyelőre még úgy tűnik, elegendő mennyiségű rizs áll rendelkezésre a globális kereslet kielégítésére, de a búza és általában a mezőgazdasági termelés emelkedő árának hatására érdemes lesz jövőre odafigyelni a rizs árára is.A Reuters hírügynökség korábban egy thaiföldi kormány-tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy Thaiföld és Vietnam tárgyalásokat folytatott a rizsexportjuk árának az emeléséről. David Laborde, a Nemzetközi Élelmiszer-politikai Kutatóintézet vezető kutatója a CNBC pénzügyi hírcsatornának arról beszélt, hogy attól tart, India is korlátozhatja majd rizsexportját.

Mindezt Sonal Varma, a japán Nomura bank vezető közgazdásza is elismerte. Véleménye szerint fennáll annak a veszélye, hogy az országok további protekcionista lépésekkel reagálnak majd az energiaválság és az orosz–ukrán háború miatt kialakult helyzetre.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés