Hírek

Gyümölcspárlat bárhol készülhet, pálinka azonban csak Magyarországon, magyar gyümölcsből

Fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit.

A minőségi forradalom a főzőmestereknek és a sikeres vállalkozásoknak köszönhető, hiszen a mennyiségi kihozatal helyett megmutatták, hogy a pálinka méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményen.


fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A pálinka nemzeti italunk, hungarikum, folyamatosan növekvő fogyasztási mennyiséggel. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot, ami több mint 5,5 millió palack fél literes 50%-os terméknek felel meg. 

Az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult.

Ez köszönhető egyrészt a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló jelentős támogatási forrásoknak – ismertette az államtitkár.

Zsigó Róbert hozzátette: ehhez a pálinkaevolúcióhoz az agrártárca részéről is igyekszünk minden segítséget megadni. A minőséget ösztönző szabályozás mellett ezt az ügyet leghatékonyabban szakmai rendezvényekkel, különféle marketingeszközök hozzáadásával és uniós eredetvédelemmel szolgálhatjuk. Ez a szándék szülte meg a 2014-ben elindított Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötletét is.

Az agrártárca államtitkára hangsúlyozta: a program célja a pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal.

A célközönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit.

Szeretnénk a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra. Emellett erősíteni kívánjuk a pálinka-előállítók helyzetét úgy, hogy közvetve szolgáljuk a gyümölcstermelők érdekeit is.

A Pálinkakiválóság Program ismét teljesen önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka Versenytől függetlenül került megrendezésre.

Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül egy elnyerte az Agrárminisztérium pálinkája címet.

A 2019. évi Programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé.

A Programot legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelve, hiteles szakmai elnökkel és nemzetközi szinten is elismert minősítőkkel bonyolították le.

A díjat elnyert Pálinkakiválóságok listája elérhető ide kattintva

agrotrend.hu / AM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés