Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Gyorsan terjed egy életveszélyes gombafaj

A tudósok egy ijesztő, új tényt fedeztek fel a világ legveszélyesebb gombájáról: nem úgy szaporodik, mint régen. Ez viszont segíthet ennek a mérgező galócafélének új területeket meghódítani. Most a tartósan sikeres elterjedésére találtak magyarázatot a Wisconsin–Madison Egyetem kutatói.

Komoly májkárosodást okozhat

Egyes gombák mondhatni hírhedtek a „mérgező természetükről", pedig a legtöbbjük a valóságban „csak" átmeneti fizikai kellemetlenséget okoz, ha az ember elfogyasztja őket. A világszerte ismert és jegyzett, gombák által okozott halálesetek 90 százaléka azonban egyetlen, szélsőségesen extrém európai fajnak, a gyilkos galócának (Amanita phalloides) köszönhető.

EZ A KALAPOSGOMBA RÁADÁSUL SZÁMTALAN OLYAN EHETő GOMBAFAJRA HASONLÍT, AMELYET EURÓPA-SZERTE GYAKRAN FOGYASZTANAK.

A kutatók felfedezték, hogyan terjedt el ez az „alattomos" faj ilyen gyorsan és látszólag könnyedén a világ különböző részein, miközben számos halálesetet okozott, mivel az emberek gyakran összetévesztették valamelyik társával.

ORVOSI BEAVATKOZÁS NÉLKÜL A TÜNETEK MÁR HAT ÓRÁVAL A TERMőTEST ELFOGYASZTÁSA UTÁN JELENTKEZHETNEK ÉS HAMAROSAN SÚLYOS MÁJKÁROSODÁST IDÉZNEK ELő.

Az A. phalloides európai őshonos elterjedési területén a genomok egymással való kombinálásával hoz létre új generációkat. Mint kiderült, a gyilkos galócának azonban nincs szüksége „partnerre" a szaporodáshoz. A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói által vezetett, az amerikai A. phalloides-ről szóló tanulmány szerint

A GOMBA EGYETLEN EGYED KROMOSZÓMÁINAK FELHASZNÁLÁSÁVAL IS KÉPES SPÓRÁKAT TERMELNI.

bioRxiv tudományos szaklapban publikált kutatás összesen 86 olyan gomba genomján alapul, amelyeket 1993 óta Kaliforniában, és 1978 óta gyűjtöttek Európa egyes részein.

Fotó: Mushroom Observer

Sikeresen hódít meg új élőhelyeket

A jelek szerint a gyilkos galócák legalább 17 évig, de akár 30 évig is képesek voltak ivarosan és ivartalanul szaporodni. A 2014-ben, két különböző helyről gyűjtött példányokról kiderült, hogy pontosan ugyanazt a genetikai anyagot tartalmazzák, így gyakorlatilag ugyanarról a gombáról van szó. 

Az invazív gyilkos galócák változatos szaporodási stratégiái valószínűleg elősegítik a gyors terjedésüket– írják a kutatók új tanulmányukban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Hozzátették: a gomba képes ivartalanul létrehozni az újabb és újabb termőtestnemzedékeket. Az ivartalan spórák akkor keletkeznek, amikor a gomba saját kromoszómakészletét két azonos "csomagba" sokszorosítja, míg az ivaros spórák akkor, amikor két különböző "szülő" ajándékoz egy-egy kromoszómakészletet az utódoknak.

SZÁMOS GOMBAFAJRÓL ISMERT, HOGY A KÖRÜLMÉNYEKTőL FÜGGőEN KÉPES IVAROS ÉS IVARTALAN SPÓRÁK ÚTJÁN IS SZAPORODNI, DE EGÉSZEN A MOSTANI FELFEDEZÉSIG SENKI SEM TUDTA, HOGY A GYILKOS GALÓCA IS KÖZÉJÜK TARTOZIK.

Ahogy arra a kutatók rámutattak, a gyilkos galóca eredetileg Észak-Európából származik, de az elmúlt évtizedekben hihetetlenül sikeresen új élőhelyeket hódított meg Európa más részein, valamint Észak-Amerikában és Ausztráliában. Ennek egyik fő oka az ivartalan reprodukció lehet.

agrotrend.hu / Origo

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés