Hírek

Folyamatosan fejlődik a debreceni agrárképzés

Új képzéseket indít a Debreceni Egyetem, illetve az intézmény ad otthont idén az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának.

Létrehozva:

|

Élelmiszer-, kertész-, mezőgazdasági, vadgazda és természetvédelmi mérnök alapszakjai mellett 2019 szeptemberétől már lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki képzést is indít a Debreceni Egyetem (DE). Az új szakhoz kiváló feltételeket biztosít az intézmény teljesen felújított Lovasakadémiája – olvasható az egyetem oldalán.


 fotó: DE

– Alapképzéseinkre épülő mesterképzéseink, valamint szakirányú továbbképzéseink, felsőoktatási szakképzéseink és doktorképzésünk lefedi az agrárium teljes vertikumát. Mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök mesterszakunkat ősztől angolul is meghirdetjük az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Agrárminisztérium támogatásával, a már diplomával rendelkezők számára pedig több, a szakma igényeihez igazodó továbbképzést indítunk ebben az évben.

Ilyen a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki, illetve a húsgalamb tenyésztői képzés, mindezeken túl pedig permakultúra képzést is tervezünk ökológiai gazdálkodók számára

– emelte ki a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja, Komlósi István professzor.

Évek óta egyre többen jelentkeznek külföldről a debreceni karra, melyet a QS-rangsor napjainkban a világ 250 legjobb agrárképzőhelye között tart nyilván. A több mint 1700 hallgató közül 140-en tanulnak az angol nyelvű képzésben, alap- és mesterszakokon egyaránt. A külföldi diákok a világ 60 országából érkeznek, sokan Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal.

Az intézmény regionális kapcsolataiban kiemelt szerep jut

  • a nyitrai,
  • a kassai,
  • a nagyváradi,
  • a temesvári,
  • az újvidéki,
  • a szucsevai és a Bila trezkvai agrárkaroknak,

mindemellett pedig kihelyezett képzéseket folytat Kisvárdán és Nagyváradon.

– A hallgatóknak számos verseny-, illetve bemutatkozási lehetőséget kínálunk, 2019-ben is indítunk tanulói csapatot például az Ecotrophelia nemzetközi élelmiszer-innovációs versenyen. Nagy megtiszteltetés emellett, hogy mi rendezhetjük ebben az évben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Agrártudományi Szekcióját, ahol 29 tagozatban több mint 300 dolgozatot mutatnak majd be a fiatal tehetségek – sorolta a dékán.

Az oktatási-kutatási tevékenység támogatására idén tovább bővíti infrastrukturális hétterét a MÉK, a korábbi évek fejlesztéseit (Halbiológiai Laboratórium, Élelmiszer Innovációs Központ) követően

  • sertés és baromfi állatház,
  • szaporító üvegház és mintafeldolgozó üzem

épül a Böszörményi úti campuson és tangazdasági telephelyeken.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a kar eddigi kutatási fókuszterületei, az élelmiszerágazat és a vízgazdálkodás mellett a mikrobiológia is egyre nagyobb hangsúlyt kapjon.

A Gazdaságtudományi Karral közös, Böszörményi úti campuson komfortos diákéletet garantál a több mint 500 férőhelyes Veres Péter Kollégium és a hallgatók akár saját kiskertben is gazdálkodhatnak.

A számtalan sportolási lehetőség mellett néhány hónapon belül az új teniszközpont is elkészül. Mindezeken túl egyedi élményt tartogat a „debreceni agrárosok” számára a sárgulás és a korsóavatás, valamint a légkör, amit a kar mottója is hirdet: „Az Agrár egy család, egy csapat.” 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook