Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Elutasítják a gazdák az EU új növényvédelmi törvénycsomag-tervezetét

A Német Gazdaszövetség is elutasító a növényvédő szerek fenntartható alkalmazására vonatkozó iránymutatásokkal szemben.

Az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsának szeptember 26-i, brüsszeli ülésén Berhnard Krüsken, a Német Gazdaszövetség (DBV, Deutscher Bauernverband) főtitkára a növényvédő szerekre vonatkozó új szabályozás tervezetének alapvető felülvizsgálatát sürgette.


Fotó: Dušan Cvetanoviæ / Pixabay

„Ezzel az új csomaggal az Európai Bizottság rengeteg területet venne ki a termelésből, ami végeredményben az európai mezőgazdasági áruk importját, a termelés harmadik országokba történő kihelyezését jelentené. A most bemutatott hatásvizsgálat hiányos, és ismét bizonyítja, hogy a Bizottság nem rendelkezik válaszokkal javaslatainak potenciális következményeire. Felszólítjuk a Bizottságot arra, hogy térjünk vissza a szilárd tényeken, adatokon alapuló szakmai vitákhoz.”

Az előző hetekben több száz gazdálkodó élt azzal a lehetőséggel, hogy elutasítását fejezze ki a Bizottság javaslattervezetével szemben, amely a növényvédő szerek fenntartható használatának új irányvonalait tartalmazza. Meglátásuk szerint az ún. érzékeny térségekben (sensitive areas) számos zöldség-, gyümölcs és szőlőtermesztő gazdaság menne tönkre, a burgonya termesztése pedig gyakorlatilag ellehetetlenülne. A gazdák többségének véleménye szerint jellemző a tervezett célon messze túlmutató uniós javaslatokra, hogy még a jelenlegi biogazdálkodóknak is nehézséget okozna az új intézkedések betartása, és jelentős hozamvisszaeséssel és minőségromlással lennének csak képesek folytatni a termelést.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés