Hírek

Élelmiszerbiztonság a koronavírus idején

Az Európai Bizottság megjelent új dokumentuma számos élelmiszer-biztonsági kérdést tisztáz a koronavírussal kapcsolatosan. A 2020 április 8-án közzétett összeállítás az élelmiszerekkel történő infekció, mellett az előállítás, a kereskedelem és a háztartások körülményeire koncentrálva mutatja be a jelenlegi ismereteket. Mindemellett listázza a tagállami ajánlásokat és a további hasznos információs forrásokat.

A dokumentum továbbra is megerősíti, hogy egyelőre nem ismeretes tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a koronavírus élelmiszerekkel terjedne. Azonban az élelmiszerek „vírusmentességére” vonatkozóan nem létezik tanúsítvány. A csomagolással történő esetleges terjedés megelőzése érdekében fontos, hogy mindenki tartsa be a személyi higiéniára vonatkozó előírásokat – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: piqsels.com

Az élelmiszeripari előállítás minden szakaszában – ahogy eddig is − megkövetelt a higiéniai előírások szigorú betartása és betartása, valamint minden olyan intézkedés (pl. külső kapcsolatok csökkentése), amely minimalizálja az esetleges fertőzés kockázatát.

A kereskedelemben történő fertőződés vagy fertőzés továbbításának jelenlegi ismert egyedüli forrása az általános és a személyi higiénia be nem tartása. Hasznos jó tanácsként elmondható, hogy érdemes a bevásárló kocsikat és a gyakran érintett felületeket rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni, az üzletben tartózkodók számát korlátozni, valamint kerülni a promóciós kampányokat, az étel kóstoltatásokat.

Személyes és a pénztári kiszolgálás esetén biztosítani kell a megfelelő távolságot, illetve szükség esetén elválasztó falakat kell alkalmazni. A kézpénzes fizetést minimálisra kell csökkenteni, a pénztárszalagot és elválasztókat rendszeresen fertőtleníteni kell.

A háztartásoknak szintén jelentős szerepe van a védekezésben. A rendszeres szappanos kézmosás, a felületek rendszeres fertőtlenítése, az élelmiszerek megfelelő tárolása, fogyasztás előtti tisztítása, illetve az élelmiszerek rendeltetés szerinti elkészítése mind hasznos. A háziállatok, haszonállatok eledel vagy takarmány útján történő fertőződésére jelenleg nincs tudományos bizonyíték.

A teljes dokumentumot az Európai Bizottság oldalán tekintheti meg, egyelőre csak angol nyelven.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés