Hírek

Disznóvágás régen és most

A helyi Pereputty Egyesület szervezte a programot, azzal a hagyományteremtő szándékkal, hogy felidézzék, milyen volt régen egy falusi disznótor.

A helybelieket a falu központjába, a Magyar–Szerb Agrárkereskedelmi Központ mögötti térre várták, ahol hét órától pálinkás jó reggellel indult a nap, házi szilvapálinkával, valamint citrompálinkával, fügepálinkával, forralt borral kínálták a szervezők az érkező vendégeket.

fotó: wikimedia

A nem túl fagyos időben is jól fogyott a torokégető lélekmelegítő, amitől még jobban ment a munka, ugyanis ekkor már az alkalmi böllérekből álló ötfős férficsapat tisztította javában a nem sokkal előbb leölt kétszáz kilós disznót, amit a Pereputty Egyesület a ­Magyar Kormány Civil Programja keretében megpályázott és elnyert pénzből vásárolt. 

A kocát Kovács Sándor irányításával darabolták fel, aki társaival a böllértudásuk mellett bemutatták a hagyományos disznóvágás mozzanatait is. A reggeliként fogyasztott sült hagymás vér mellett továbbra is szépen fogyott a jóféle házi pálinka, de emellett a hangulatról az Öttömösi­ ­Citerazenekar tagjai is gondoskodtak, akik végigmuzsikálták a délelőttöt. – Hurka, kolbász és pecsenye készül ­belőle, a pörköltnek való húsból pedig toroskáposztát készítünk gerslivel, valamint friss töpörtyűvel kínáljuk a vendégeket – avatott be a feldolgozás részleteibe Kovács Sándor. 

E közben a sátorban pedig már a szalonnának és a töpörtyűnek való részeket darabolták a lányok és asszonyok, sült az első adag töpörtyű is, valamint az abálni való húsok és belsőségek rotyogtak a felállított üstökben. 

Mészáros Miklós pedig arról beszélt, hogy a készülő kolbász és szalámi fűszerezése miben különbözik egymástól. – A kolbászt egy kicsit gyengébben fűszerezzük, de lényegében a fűszerek ugyanazok, só, pirospaprika, kömény, bors, a szalámiba, mivel az vastagabb és intenzívebb íze kell, hogy legyen, még egy kicsi szerecsendió is kerül. A kolbászt a készülő hurkával, tarjával együtt kisütjük a szabadtéri kemencékben, és az érkező vendégek elfogyaszthatják, a szalámit viszont később felfüstöljük és majd a nyáron, a Pereputty Egyesület sportrendezvényeire készül belőle szendvics a gyerekeknek – mondta el. 

A böllérnaphoz csatlakoztak a Kelebiai Caritas Csoport asszonyai is, akik kétféle hájas süteményt is készítettek a résztvevőknek. A készítés módjáról Horváth Zoltánné, a szervezet helyi vezetője elmondta, hogy az egyik élesztős kelt hájas, a másik pedig hideg hájas sütemény, mindkettő receptjét ötven évvel ezelőtt tanulta egy akkor 73 éves nénitől. 

A legtöbb család tartott disznót

Régen Kelebián is a legtöbb család tartott disznót, az emberek ellátták magukat hússal, a disznóvágás mindig is nagy esemény volt, ilyenkor összejött a család és a ­barátok, közösen vágták le a disznót és dolgozták fel a húst, mindenkinek jutott kóstoló és az egész évre való hús is megvolt – idézte fel a régi idők disznóvágásait Szabó Galibáné Vámos Ildikó, a 2020 év elején alakult Pereputty Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy azzal a nem titkolt szándékkal rendezték meg az I. Kelebiai Böllérnapot, hogy hagyományt teremtsenek belőle. Hasonló rendezvénnyel készül az egyesület húsvétra is, amikor a húsvétolás hagyományait szeretnék felidézni. Lesz lovas kocsis locsolkodás vödörből, népzenei találkozó, húsvéti ételek készítése és kézműves-foglalkozások a gyerekeknek. 

agrotrend.hu / baon.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés