Nem kategorizált

A NAK munkacsoportja felmérést indít a mentes termékek piacán.

Komplex felmérést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mentes termékek piacán. A NAK Mentes munkacsoportján belül megalakult Piackutatás alcsoport célja, hogy feltérképezzék az úgynevezett mentes termékek iránti fogyasztói igényeket, szokásokat, emellett részletes adatokat nyerjenek ezen áruk kiskereskedelemben elfoglalt helyéről. A felmérésre a tervek szerint 2025. nyarán kerülhet sor.

Forrás: NAK/Lévai Zsolt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül 2024 tavaszán alakult meg a Mentes termékek munkacsoportja, amelynek célja elsősorban – a fogyasztók érdekében – az előállítók szakmai támogatása, valamint érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakítása során. A munkacsoportban a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megosztják egymással a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeket, valamint segítik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében. A csoport elősegíti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást a területen tevékenykedő vállalkozások között.

Forrás: NAK/ Lévai Zsolt

A napokban megtartotta első ülését a Mentes munkacsoporton belül megalakult Piackutatási alcsoport, amelynek célja a mentes termékek kínálatának megismerése és a fogyasztói igények részletes feltérképezése. A fogyasztói preferenciákról, vásárlási szokásokról és az azokat befolyásoló tényezőkről egy online kérdőív segítségével indulhat majd adatgyűjtés. Ennek eredményei várhatóan a többi alcsoport – Adózás, illetve Edukációs alcsoport – munkáját is hasznos információval fogja támogatni. Emellett hozzájárulna a 2018-as Gluténmentes élelmiszerek kiadvány megújításához, valamint a hazai előállítók termékfejlesztési és piactervezési tevékenységéhez is érdemben használható eredményeket szolgáltathat.

Az alcsoport a részletes információk gyűjtése érdekében több kutatást is indítana, amelyek közül lehetőségként kínálkozik a kiskereskedelmi polcfelmérés, valamint a piackutató cégek által végzett reprezentatív felmérések során gyűjtött adatok célzott lekérdezése. Első lépésként a gluténmentes termékekre koncentrálva indulhat el a kutatás, amelyre a tervek szerint 2025. nyarán kerülhet sor.

Világszerte, így hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől (laktózintoleranciától) és cukorbetegségtől. A táplálkozási allergiától szenvedők számára biztosítanak megfelelő alternatívát a különböző mentes termékek. A munkacsoport célja, hogy az igények felmérését követően a hazai előállítású termékek minél nagyobb arányban tudjanak megfelelni a keresletnek.

 

Agrotrend.hu/ NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés