Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Balatoni vendéglátás: ki fog itt dolgozni?

Még a régi balatoni szakembereknek is időt próbáló időszak a mostani, mert nincs szakképzett munkaerő. Még sok pénzért se. Az egyik füredi balatoni vendéglő tulajdonos úgy tudja ezt a nehézséget átélni, hogy a szakképzett munkaerőt folyamatosan foglalkoztatja, ezáltal állományban van a törzsgárda – írják a Növényvédőszer.hu-n.

A kiegészítő munkaerővel az a gond, hogy a pandémia idején felhagytak a vendéglátással és másik szektorba mentek át dolgozni, ezért ők már valószínűleg nem jönnek vissza. A szezonális és az újra nyitó helyeknek ezért nagyon nehéz lesz a megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkaerő felkutatása. Erre szezonra is igaz lesz az a megállapítás, hogy továbbra is egyre nehezebb nyárimunkaerőt találni a Balatonnál. Kevés munkát sok fizetéssel – ezt keresik a fiatalok, így van olyan étterem tulajdonos, aki kifejezetten a 16-17 éves korosztályt szólítja meg. Velük könnyebb, még ha be is kell tanítani őket.


Fotó: Növényvédőszer.hu

Hirdetés útján szinte már lehetetlen munkaerőt találni a nyári szezonra, csak kapcsolatokon keresztül lehet, vagyis valaki hozza az ismerősét, akinek szintén van ilyen ismerőse. Ezen a véleményen van Szikra Gabriella is, aki évek óta nagy sikerrel üzemeltet egy büfét a balatonfenyvesi strandon, mellette pedig Fonyódon egy éttermet. – A fiatalok nem akarnak dolgozni, ezért azokra az általában 15, vagy pár évvel idősebb fiatalokra lehet számítani, akikben még van valamilyen munka iránti vágy, A mi stratégiánk az, hogy a 16 és 17 évesekkel kezünk el dolgozni, akiknek még az iskolából van hátra három-négy évük és a nyári szünetben lelkesíti őket az, hogy kicsit felnőttnek érzik magukat. őket mi neveljük ki úgy, hogy mindenki részfeladatot kap, s ahogy azt megtanulta, következik az új terület – így a nyár végére teljesen ismerős lesz nekik minden -nyilatkozta a szakember.

"Szakképzett munkaerőt nagyon nehéz találni, mert elszálltak az árak és a multik sokkal jobb ajánlatot tudnak kínálni. Az igazi szakemberek általában már tartósan elhelyezkedtek, ezért őket nehéz átcsábítani".

Szikra Gabrielláék hirdetést is feladtak a közösségi médiában, ahol azt 64 ezren látták, de csak hárman jelentkeztek rá. Mint mondta: nagyon kevés az elhivatott szakember, de aki szabad lenne, arra már lecsaptak. Könnyű pénzkereseti lehetőségben gondolkodnak a fiatalok, vagy nyolc órás munkában és sok pénzben. A multiknál ezért kötnek ki sokan: nem kell gondolkodni, elmennek árufeltöltőnek, majd megkapják a pénzt és jöhet a buli és a szórakozás.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés