Hírek

Bajban a pékek, az ágazati nyereség nulla körüli

Ellenőrizteti magát a fél tojásipar, minőségben nem lesz panasz a szőlőtermésre, kimerültek a sütőipari ágazat tartalékai, formálódik az öntözésfejlesztési stratégia, ismét Győrffy Balázst jelölik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élére – ezek voltak a hét agrárhírei.

Létrehozva:

|

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon. A tavaszi fagy, majd a jégkár és az aszály a szőlőtermés mennyiségét befolyásolta, a minőségét azonban nem. Jelenleg alacsony, kilogrammonként 98-100 forint a szőlő átlagos felvásárlási ára. A legdrágább szőlőfajta a furmint, amelyet 127-140 forintért lehet értékesíteni, ugyanakkor kifejezetten alacsony az olaszrizling 72 forintos kilónkénti ára.

Heves megye mindkét borvidékén, az egrin és a mátrain korábban kezdődött a megszokottnál a szüret, a gazdák jó minőségű szőlőtermésre számíthatnak. A munkaerőhiány viszont gondot okoz.

fotó:MTI

Kamarai választások: elkészült az összefogás listája – Újra Győrffy Balázst jelölik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élére. A MAGOSZ 19 megyére, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) pedig 9 megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg) nyújtott be küldöttjelölt-listát a novemberi 3-i kamarai választásokra. Jakab István, a MAGOSZ elnöke sajtótájékoztatón elmondta: a lista összeállításánál az volt a céljuk, hogy a kicsi, közepes és nagy gazdaságok egyformán képviselve legyenek, valamint megteremtsék annak lehetőségét, hogy a Kamara keretein belül egy szoros, szakmailag korrekt, megalapozott, erős szövetség jöjjön létre, ami a magyar agrár-élelmiszergazdaság versenyképességét javítja.

Kétmilliárd forintos gigaraktárbázis épült Dunaharasztiban – Az olyan beruházásoknak is köszönhetően, mint a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.raktárának építése Dunaharasztiban, a magyar export elérheti az idén a 100 milliárd eurót – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás átadása alakalmából tartott sajtótájékoztatón a cég telephelyén. A kétmilliárd forintos beruházással épített új raktárral a Coca-Cola HBC dunaharaszti élelmiszeripari raktárbázisa lett Magyarországon a legnagyobb. 

fotó:MTI

Az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincoszlopát, de a lelke a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – mondta Szijjártó Péter pénteken Mélykúton, ahol letették a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forint beruházással épülő új üzemének alapkövét. A beruházáshoz, amely 350 új munkahelyet hoz létre, a magyar kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosít. Az első ütemben, várhatóan 2018 októberéig felépítenek egy víziszárnyas vágóhídat, egy feldolgozó üzemet, egy hűtő- és fagyasztóházat, valamint egy szennyvíztelepet. A teljes beruházás második üteme várhatóan 2019 év végére fejeződik be.

Kimerültek a sütőipari ágazat tartalékai – Más élelmiszeripari ágazatokhoz hasonló támogatási rendszer kidolgozását, például áfacsökkentést sürgetnek sütőipari vállalkozások, miután az ágazat tartalékai kimerültek, a vállalkozások többsége veszteséges, az ágazati nyereség pedig nulla körüli – mondta a Magyar Pékszövetség elnöke Budaörsön egy szakmai tanácskozáson.

Jogszerű az albán pékségek gyakorlata – Nem számít jogsértésnek a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő nevekkel más összetétellel gyártani termékeket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság és a megyei szakigazgatási szervek – az éves ellenőrzési terv és a közérdekű bejelentések alapján – rendszeresen ellenőrzik az élelmiszer-előállító üzemeket, köztük a pékségeket is.

A tejes tévhitek eloszlatása is fontos feladat – A NAK élelmiszeripari tevékenysége a vállalkozások többletbevételhez való juttatásán felül az élelmiszer-előállítás jó hírnevének kialakításában is megmutatkozott – hangzott el a kamara tejágazati szakmai tanácskozásán. Az agrárgazdaság vállalkozásainak 91 százaléka tud hozzájutni valamilyen fejlesztési támogatáshoz, amihez a kamara tevékenysége is hozzájárult.

Formálódik az öntözésfejlesztési stratégia – A stratégia célja a termelés és a minőség stabilizálása és növelése, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mint létfontosságú rendszerelem biztonságba helyezése a klímaváltozás hatásaira reagálva, valamint a felszíni vizek hazánkban történő tartása a minél nagyobb arányú felhasználás végett. A stratégia részeként a kamara vállalta, hogy 2014 után az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felméri a vízigényeket. Erre a második körös igényfelmérésre 2017 szeptember-októberében kerülhet sor.

fotó:123rf

Zártkertek megújítására 300 millió forint támogatás jutott – Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a zártkerti revitalizációs programot, 34 település mintaprogramja valósulhat meg 300 millió forintos támogatással – mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 2017. évi zártkerti revitalizációs program pályázatának eredményéről tartott sajtótájékoztatót követően. A program sikeres, az előző két évhez hasonlóan az idei évben is nagy érdeklődés volt az önkormányzatok részéről a zártkerti szőlők és gyümölcsösök megújítása iránt, a 38 pályázóból 34-et részesítettek egyenként 6-10 millió forintos támogatásban.

Mit hozhat az ősz a gabonapiacon? – A világ gabonatermése 2017-ben összességében új rekordot érhet el, s bár vannak még bizonytalanságra okot adó tényezők, de ez már most egyértelmű.

Így áll most a tojáspiac – Nem okozott pánikot a hazai piacon a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások ügye. A hatóság időben lépett, így a vásárlói bizalom sem csorbult. A vásárlók zöme jóval tudatosabban teszi a kosarába a termékeket.

Megkezdte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a vizsgálati jegyzőkönyvek kiállítását azon tojáspiaci szereplők számára, akik nyilatkozatban deklarálták, hogy nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve ilyen tartalmú alapanyagokat. A vállalkozások nyilatkozatuk igazolására maguk kértek hatósági vizsgálatokat. A hivatal eddig 15 cég 25 telepe kapcsán mutatta ki, hogy a megmintázott tojástermékekben nincs szermaradék. E cégek a hazai tojástermelés csaknem 50 százalékát teszik ki. 

fotó:MTI

Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a szegedi egyetem – A 2021 közepéig tartó, 2,573 milliárd forintos összköltségű projekt során a cég és a felsőoktatási intézmény szakemberei dolgoznak együtt a hús alapanyag víztartalmának csökkentése, a füstölési eljárás fejlesztése, a természetes penészkultúra standardizálása, a klímatechnológia optimalizálása, az automatizálás, a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében.

Egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen – Akár 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege. A parlagfű okozta megbetegedések tetemesen terhelik az állami egészségügyi ellátórendszert. Becslések szerint mintegy ötmillió hektár területen van parlagfű, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt közölte, hogy eddig nyolc megyében zajlott le a parlagfüves területek légi felvételezése. A beérkezett adatok szerint a legnagyobb parlagfűvel fertőzött területet Somogyegresen találták, 42 hektár nagyságú volt.

További lehetőségek a kínai agrárkapcsolatokban, mezőgazdasági együttműködésről egyeztet Fazekas Sándor Kínában – Magyarország számára rendkívül fontos a Kínával és a térséggel kiépített kiváló kapcsolat, ugyanígy azok a magas szintű egyeztetések, amelyek esélyt jelentenek arra, hogy Magyarország legyen az egyik logisztikai kedvezményezettje a régió és az Európai Unió közötti növekvő áruforgalomnak.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook