Hírek

Az Agrárközgazdasági Intézet kutatói is részt vesznek a fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átalakítását célzó nemzetközi kutatási programban

A Covid19 világjárvány nyilvánvalóvá tette, hogy a globális élelmiszer-ellátási lánc túlságosan hosszú és érzékeny. Az élelmiszer-rendszerünk pedig jelenleg is szenved a vegyi anyagok túlzott használatától, nem csak az élelmiszer-termelésben, hanem a monokultúrás növénytermesztési rendszerekben is. Nem beszélve az intenzív állattenyésztés káros környezeti hatásairól, ami talajromlást eredményez és – hosszú távon –, negatív hatást gyakorol a vízre, valamint a biológiai sokféleségre. Szükség van tehát a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átalakítására. – írják az AKI weboldalán.

Ennek érdekében, tizenhárom ország bevonásával, újabb Horizont projekt indul, a VISIONARY, mely a mezőgazdaság fenntarthatóságához járulna hozzá azáltal, hogy olyan élelmiszer-termelési gyakorlatokat vizsgál, amelyek nem csak környezetbarát megoldások, de gazdaságilag is életképesebbek és szociokulturálisan is megfelelőbbek a jelenlegi struktúráknál. A program koordinátora a Valenciai Műszaki Egyetem, a projektben Magyarország mellett, Lengyelország, Románia, Olaszország, Spanyolország, Dánia és az Egyesült Királyság kutatói vesznek részt.


Forrás: AKI

A VISIONARY konzorcium tagjai számos uniós finanszírozású programban dolgoztak már, így a legkorszerűbb kutatásmódszertani eszközöket is ismerve, tapasztalataikat beépíthetik a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódó kutatási programba.

A projekt alapvetően a kísérleti és viselkedési közgazdaságtan módszereit kombinálja a rendszerszemléleti megközelítéssel. A programban részt vevő kutatók nagy hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a politikai döntéshozók és az élelmiszer-értéklánc szereplői számára javuljon a rendszer szemléletű kutatások felhasználhatósága, ezért esettanulmányok mellett, tizenhat helyi ún. tudomány-politikai interfész keretében, az értékláncok szereplőivel is együttműködnek.

A VISIONARY a meglévő kezdeményezésekre, gyakorlati és szakpolitikai beavatkozásokra összpontosít A hazai szakemberekre, az Agrárközgazdasági Intézet munkatársaira, elsősorban a kollektív alapokon működő öntözésfejlesztés, a biotermelés, már működő és sikeres értéklánc-kezdeményezések, valamint a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránti fogyasztói keresletet vizsgálata hárul.

agrotrend.hu / AKI, Király Gábor

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés