Hírek

Áron alul adta el a polgármester a falu földjét gyerekeinek

A Somogy Megyei Főügyészség közjogi szakága földhivatali bejegyzés érvénytelensége miatt, annak törlése iránt nyújtott be keresetet a Kaposvári Törvényszékre, mivel a bejegyzés alapját képező adásvételi szerződés több okból is semmisnek találták.

Létrehozva:

|

A Tabi járás egy kistelepülésének képviselő-testülete 2020 októberében az önkormányzat tulajdonában lévő, korlátozottan forgalomképes 4,5 ha területű, jórészt erdővel borított földterületet jelentősen a piaci ár alatt értékesítette a polgármester gyermekeinek – írta a Somogy megyei hírportál. Az adásvételi szerződés alapján az új tulajdonosok 5,9 millió forintért jutottak hozzá az egyébként 20 millió forint értékű földhöz. 

A megállapodást azonban úgy kötötték meg, hogy a korlátozottan forgalomképes törzsvagyont a képviselő-testület az eladást megelőzően nem minősítette át üzleti vagyonná, továbbá az értékarányossági követelményeket sem tartották be. 

Fotó: wikimedia

Az ügyészség szerint a bejegyzés alapjául szolgáló szerződés a jogszabályi rendelkezések megsértésén túl a jóerkölcsbe is ütközik, mert a közjogi funkciót betöltő polgármester közeli hozzátartozói által kirívóan alacsony vételáron jutottak hozzá, és a földszerzéssel a település 14 millió forint bevételtől esett el.

Az ügyészség keresetében a vevők tulajdonjogának törlését és a jogügylet előtti, eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítását indítványozta azért, hogy a földterület tulajdonjoga visszakerüljön az önkormányzathoz.

agrotrend.hu / Sonline

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook