Hírek

A jelenlegi időjárás nem sietteti a szüretet

A szőlészetből és borászatból élők száma Magyarországon meghaladja a 40 ezret.

Létrehozva:

|

Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt – jelentette ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében.

Tuzson Bence a szürettel egybekötött sajtótájékoztatón aláhúzta: a kabinet célja, hogy Magyarországon olyan feltételek álljanak rendelkezésre, melyek a szőlészeti és borászati tevékenységet a gasztronómiai kultúra részévé téve beemelik azt az országmarketing középpontjába. Ezen belül az ágazati stratégia meghatározó elemeként említette a fenntarthatóságot és a jövedelmezőséget.

Könnyebb lett a források igénybe vételéhez szükséges adminisztráció – fotó: Shutterstock

Emlékeztetett: ennek szellemében született az elmúlt években új, a minőségi bor előállítását ösztönző törvény a hegyközségekről, ezért lett egyszerűbb a jövedéki és hozzáférhetőbb a támogatási rendszer, minden korábbi időszakot felülmúló az ágazat támogatására fordítható keret.

A szakma 90-95 százalékát jelentő, míg a termelés 10-20 százalékát adó kis borászatok számára az elmúlt időszak könnyítései különösen meghatározóak – mondta a politikus. Rámutatott:

az új rendszerben felhasznált pénzek nagyban hozzájárultak a szőlőültetvények csökkenésének megállításához, a gépesítések, fejlesztések megvalósításához.

Ezeket a célokat a kormány a továbbiakban is támogatni szeretné – tette hozzá.

A szüret nagyjából félidejénél jár – fotó: pixabay.com

Gál Tibor borász a szüret eddigi tapasztalatairól szólva közölte: az idei esztendő számos időjárási anomáliája ellenére "varázslatos és elképesztően különleges" évjáratúnak ígérkezik. A korai fajták rendkívül gyümölcsös és izgalmas jegyeket mutatnak. A betakarítás időszakából mintegy három hét van hátra, a jelenlegi időjárás nem sietteti a szüretet, ezzel segíti az érést és lehetővé teszi a gyümölcs legoptimálisabb állapotának kivárását – tette hozzá.

Jelezte:

a szakmában érzékelhetően megindult a fiatalítás, egyre több a második és harmadik generációs termelő.

Az egri borvidéken továbbá egy márkásítási folyamat is tapasztalható. Kedvező tendenciaként említette, hogy a teljes magyarországi termőterület szerény csökkenésével szemben az Eger környéki ültetvények nagysága folyamatosan nő, ami a régió ágazati szerepének erősödését is előre vetíti.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térsége országgyűlési képviselője ismertette: a szőlészetből és borászatból élők száma Magyarországon meghaladja a 40 ezret, míg az egri borvidéken a 8 ezret. A kormány stratégiai partnerként tekint rájuk – fűzte hozzá.

Habis László, Eger polgármestere felidézte, hogy az idén tavasszal hungarikummá nyilvánították az Egri Bikavért. E márka hazai elsősége a talaj és a klíma páratlan adottságai mellett a szakemberek tudásán és emberi értékein nyugszik – mondta.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook