Hírek

A fokhagyma a természet ajándéka

„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.” – Hippocrates

Létrehozva:

|

fokhagyma nem csak a magyar, de a nemzetközi konyha egyik elengedhetetlen fûszernövénye is. Bizonyos kultúrákban finomkodva használják, máshol mehet bõven a fokhagyma zúzalékból az ételekbe. Mi magyarok is elõszeretettel ízesítjük a legtöbb klasszikus ételünket ezzel a csodanövénnyel, amitõl szinte életre kel minden falat.

A fokhagyma azonban nem csak egy csípõs és intenzív ízû fûszernövény. Ezekben a zárt gerezdekben egy regimentnyi jóság koncentrálódott, amit évezredek óta ismernek és használnak az emberek. A fokhagyma gyógyító ereje régrõl közismert, de csak az 1950-es évek körül vonta ki belõle egy amerikai kutató (Cavallito) az allicin nevû olajat. Az allicinrõl kiderült, hogy számtalan mikroorgazmussal szemben hatásos ellenszer, némelyek esetében még a penicillinnél is erõsebb antibiotikumkét vethetõ be.

fotó: pixabay.com

A fokhagyma erõsíti az immunrendszert

A fokhagymagerezdekben koncentrálódó allicin segíti szervezetünk immunrendszerének erõsítését. Egy 2015-ös publikáció (Journal of Immunology) szerint a fokhagyma természetesen stimulálja az immunsejteket, például a makrofágokat vagy a limfocitákat, és ennek betudhatóan erõsíti a védekezõképességünket. Ezáltal hatásosan bevethetõ az influenza és a megfázás elleni megelõzésben, hiszen megállítja a nem kívánatos vírusok és a baktériumok növekedését.

Arra vonatkozóan ugyan nincs egzakt bizonyíték, hogy a fokhagyma fogyasztásával gyógyíthatók lennének ezek a téli betegségek, de a megelõzésben komoly szerepet tölthet be.

Ennek ellenére a népi gyógyászatban – hazánkban is – a fokhagyma királyi helyet foglal el. Egy megfázásos idõszakban régen például langyos mézzel és reszelt fokhagymával elkevert pálinkával fertõtlenítették eleink a torkukat.

Bár egy fokhagymagerezd igen kicsiny, valójában jelentõs mennyiségû C-vitamin, szelén, mangán és vas található benne. Ettõl persze még nem várhatunk el tõle nagy csodákat, de napi egy tányér saláta fokhagymás dresszinggel meglocsolva már óriási lépést jelenthet az egészségesebb életmód kialakításában.

A fokhagyma napi bevitelével azonban érdemes elõvigyázatosan bánni. Napi 1-2 gerezd elfogyasztása ideálisnak mondható, ami az ételeinkbe csempészve könnyen kivitelezhetõ is. Fontos azonban megjegyezni, hogy jótékony hatását nyersen fejti ki. Fõzve elveszíti. Így terápiás céllal nyers formájában érdemes megenni 

Ha csak azt tart vissza ettõl a természetes immunerõsítéstõl, hogy kellemetlen leheletet okoz, fogyassz mellé friss petrezselymet, mentát vagy nyers almát. Ezek tompítják a fokhagymával járó rossz leheletet.

Hadarik Rita, gasztroblogger, szövegíró

Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz még több tippért!

A cikk hasonló érdekességek mellett a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is olvasható!

agrotrend.hu / szeretemamezogazdasagot.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook