Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A drávaszögi borosgazdák is tisztelik a hagyományokat

A Kárpát Expressz stábja a Szent Vincéhez kötődő szokásokat járta körül.

Az anyafölddel együtt élõ ember számára a természet mindig is irányadó volt, és maradt a mai napig. A hagyománytisztelõ boros gazdák Szent Vincét a bor védõszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. A Szent Vincéhez kötõdõ hagyomány nyomába eredt az M1 aktuális csatorna kulturális mûsorának, a Kárpát Expressznek stábja – írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

„A szõlészek, borászok mindig is tudták, hogy sok tényezõ befolyásolja a szõlõ termését, a bor minõségét. Fontos az isteni áldás, az isteni segítség, hogy sok napos idõ legyen, ne legyenek betegségek, bõ termés legyen. Az emberek a régi idõkben az isteni segítségre is számítottak” – mondja Varga György református csúzai lelkipásztor.

Drávaszög hagyományos magyar bortermõ vidék, Csúzán a legtöbb család még ma is szõlészetbõl, borászatból él.

A Fica család hû az õsi rendhez, miszerint Vince napját a szõlõben szokás ünnepelni. A családfõ felteszi az idei kolbászt a szõlõtõkére, majd szentelt borral locsolja meg, amit a család közös elcsendesülése követ. Ezt az édesapa, János imája koronázza meg.

„Édes Jézuskám, kérlek szépen, segíts minket, hogy az idén is jó év és jó termés legyen” – hallatszik az ima.

Vince napon minden különleges jelentéssel bír, a gyerekek sem maradhatnak ki az ünnepbõl.

„Ennek az volt a jelképe, hogy megszentelték szentelt borral a szõlõt, a szõlõnek mind a négy sarkát. Ezért rátettek kolbászt, hogy a jó termést jelképezzék, imádkoztak egyet és megkérték a Jóistent, hogy egész évben vigyázzon a szõlõre” – fogalmaz Fica János.

„Most már egyre kevesebbet találkozunk a szõlõben ezen a napon emberekkel, elkényelmesedtek. Inkább a pincében tartják az ünnepet. De mivel mi hagyományõrzõ család vagyunk, ezért többek között ezt is fontosnak tartjuk, mi igenis kijövünk, hozzuk magunkkal természetesen a gyerekeinket is. Azt akarjuk, hogy õk is ebben nõjenek fel, és nekik is teljesen természetes legyen, ha szõlészettel fognak foglalkozni” – veszi át a szót Fica Kornélia.

János most Vince napi vesszõt vág és ugyanígy tesz a szintén csúzai Kollár Lajos is, hiszen az ezen a napon vágott szõlõvesszõk különösen fontosak minden szõlésznek és borásznak.

„Régi hagyomány szerint a Vince napon levágott szõlõ elõre meg tudja mutatni, hogy a rügyek hogy fognak fakadni majd tavasszal. Ilyenkor berakjuk valamilyen edénybe, vázába vízzel, meleg helyre tesszük. Egy jó hónapon belül elkezd rügyezni, és már elõ tudjuk vetíteni, hogy körülbelül hány rügy fakad majd tavasszal. Ezért fontos a Vince napi vesszõ” – magyarázza Kollár Lajos, a csúzai Kollár pincészet tulajdonosa.

A Vince nap során a pincék környéke is feléled, itt látják vendégül a szõlõsgazdák ismerõseiket, szomszédaikat.

A Kollár család pincészete elõtt már ég a tûz, amin szalonnát és kolbászt sütnek, ahogy eleik tették egykor a szõlõben.

Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince – tartja a mondás, így hó és jégcsapok híján a házigazda egy kis borral locsolta meg a tetõt, így idén jó termés várható. A nap a borospincében folytatódik, ahol Lajos bácsi vízbe teszi a Vince vesszõt, majd a vendégek egy jó borral koccintanak.

A drávaszögi embernek a borászat és a szõlészet a vérében van – vallja a Kollár család.

„Minden olyan hagyomány, amit szívesen felelevenítünk, az mindenkinek jól jön, tehát, Csúza egyértelmûen összefügg mindig a szõlõtermeléssel, a bortermeléssel és ezt addig szeretnénk folytatni, ameddig csak élünk” – hangsúlyozza Kollár Lajos.

És még tovább is, hiszen a drávaszögi magyarság legkisebbjei is minden ilyen fontos ünnepbõl kiveszik a részüket, így még unokáink is megismerhetik majd a Vince napi hagyományokat.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés