Gazdálkodás

Szántóföld

Nagyon várják az esőt Csongrádban

A hőség és a csapadékhiány megviseli a növényeket, különösen a kukoricát és a napraforgót – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-Táj című műsorában.

Létrehozva:

|

A termő- és szárazságtűrő képesség, azaz a stressztűrés elsődleges szempont a nemesítésben – mondta el a Kossuth Rádiónak Szél Sándor, a Szegedi gabonakutató Nonprofit kft. munkatársa a csongrádi szárazsággal kapcsolatban.

Rosszak a kilátások

A kukoricának hiányzik elsősorban a csapadék, hiszen a napraforgó szárazságtűrő – mondta el Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A kukoricánál tehát nagyon rosszak a kilátások, a napraforgónál kicsit jobb a helyzet, közepes termés várható.

Az országban 80-100 ezer hektáron öntöznek, amit fel lehetne fejleszteni 500 ezer hektárra. Gondolkozni kell a klímaváltozás miatt az öntözés fejlesztésén. Ilyen aszályos időben kukoricát nem nagyon tudunk termelni öntözés nélkül – emelte ki. Hozzátette, hogy ha lesz eső, akkor jó-közepes termés lehet. A megyében a talajból mintegy 150-200 milliméter csapadék hiányzik – tette hozzá.

Kiemelt kép: pixabay.com

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook