Gazdálkodás

Szántóföld

Kiszámíthatatlan körülményre rugalmas megoldást!

Kalászos gombaölőszer ajánlás eltérő helyzetekre

Létrehozva:

|

A 2022-es rendkívüli aszály után arra számítottunk, hogy annyira lecsökkent a kalászos betegségek szaporítóanyaga, hogy a következő időszakban még a kórokozóknak kedvező időjárás esetén is csak mérsékelt fertőzés várható. És lám az esős, meleg tavalyi ősznek köszönhetően a korán elvetett őszi gabonákban már ősszel sokfelé jelentős nagyságú lisztharmat, hálózatos levélfoltosság, szeptória tünetek jelentek meg, majd az enyhe, csapadékos télen ezek nem tűntek el, sőt inkább tovább fejlődtek és most már törperozsda illetve vörösrozsda telepekkel is lehet találkozni. Nem tudjuk milyen időjárás lesz, hogyan alakul a jelenlegi helyzet.

Ilyen esetben a változó körülmények között is megbízható megoldásra van szükség, amire az eltérő feltételek mellett is bizton lehet számítani.

Ilyen eszköz a Revycare® kalászos-gombaölő szer, ami eltérő helyzetekben is képes a hatékony gazdálkodást segíteni. Ezt a hatóanyagainak, a speciális formulációjának és a hazai kísérleti eredmények ill. a BASF szakmai tudása alapján kidolgozott felhasználási javaslatának köszönheti. Ezt a felhasználók nagy száma is bizonyítja, hiszen 2022-ben, a legnagyobb területen, 280 ezer ha-on (Kynetec, 2022) alkalmazott kalászos gombaölőszer lett.

A Revycare® a körülményekhez alkalmazkodik, különböző szituációkban is biztos megoldást nyújt:

  • Hosszú hatástartam, a kalászosok levél és kalászbetegségei ellen magas hatékonyság jellemzi.
  • Dózisa változtatható a változó fertőzési nyomásnak, a gazdasági körülményeknek megfelelően.
  • Különféle időjárási tényezők kevésbé befolyásolják sikerességét. Hideg időben, 5 ºC-ig megtartja hatékonyságát, kevésbé kitett az erős UV sugárzásnak, kimagasló esőállósággal rendelkezik. A szárazság, meleg okozta negatív hatásokat csökkenti.
  • Eltérő fertőzési helyzetekben, a betegségek megjelenése előtt kijuttatva preventíven, gyógyító hatását kiaknázva beteg állományban és alacsony fertőzési nyomás esetén is eredményesen alkalmazható.
  • Az azol hatóanyagokra ellenálló kórokozók ellen is hatékony.

 

 

A fent említett előnyök az alábbi tulajdonságoknak köszönhető:

A Revycare® -ben a legújabb fejlesztésű azol molekula, a Revysol® található, rendkívül erősen kötődik a gomba célenziméhez, képes formáját változtatni és a célenzim mutálódott alakjához igazítani. Így az azolokra rezisztens gombatörzsek ellen is hatásos. A Revycare® másik hatóanyaga a piraklostrobin kimagasló gombaölő hatásán felül a strobilurinokra jellemző, de rendkívül erőteljes élettani hatással bír, a nagy meleg, vízhiány által okozott stresszt képes tompítani.

A Revysol® számos gombabetegség ellen hatékony, kimagasló a rozsdafélék, a szeptóriás levélfoltossággal szemben. A piraklostrobin-al felerősítve a Revycare® -nek széles hatásspektrumot biztosít a levél és kalászkórokozók leküzdésére.

 

 

A Revycare® és a többi Revysol® tartalmú termék is egy speciális formuláció birtokában van. Kipermetezés után a termék nagyon gyorsan a növény belsejébe, a viaszréteg alá szívódik. Így hideg időben is hatásos marad, a hidegkedvelő kórokozók ellen (lisztharmat, szeptória), a kora tavaszi kezelés ideális megoldása.

 

 

A gyors növénybe jutás miatt a nap káros UV sugaraitól védett, ami plusz segítséget biztosít a felső leveleket megtámadó betegségek ellen, a kalászvédelemben. Mivel a viaszréteg alá rövid időn belül behatol, így az eső lemosó hatása kevésbé érinti.

A növényben a Revysol® kis raktárakat képez, ahonnan a hatóanyag folyamatosan, optimálisan áramlik szét. Ez és a piraklostrobin magasszintű tudása az alapja a hosszú hatástartamnak. Mivel gyorsan felszívódik, így a kipermetezés után azonnal munkába is áll, ezért alkalmas a már kialakult fertőzések visszaszorítására, a gyógyitó hatásra. A piraklostrobin masszív fiziológiás hatására a fotoszintézis inetnzívebbé válik, a növény zöldebb lesz, alacsony fertőzés esetén is terméstöbbletre lehet számítani.

(X)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook