Gazdálkodás

Szántóföld

Békésben vége a nyári aratásnak

Befejeződött a nyári aratás Békés megyében, a gazdák a tavalyinál némileg gyengébb évet zárhatnak. Az őszi búzával vetett területek két százalékát nem tudták betakarítani, van olyan térség, ahol most is víz alatt állnak a táblák. A betakarítási munkálatok szeptember közepén a napraforgóval, októberben a kukoricával folytatódnak.

Kozsuch Kornél a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke kifejtette: őszi búzát csaknem 95 500 hektáron vetettek idén Békésben, az átlagtermés hektáronként 5 tonna lett. Az összes termés (körülbelül 470 ezer tonna) mintegy 60 százaléka takarmánybúza minőségű lett, a felvásárlási árak e terménynél alacsonyak, 32 000-34 000 forint/tonna körül alakultak. Az étkezési búza felvásárlási ára 37 000 forint/tonna, ami szintén alacsonyabb a tavalyi áraknál. Emiatt a gazdák jelentősebb része megpróbálja elraktározni a terményt magasabb árakban reménykedve. Tárolási kapacitásproblémák ennek ellenére nincsenek Békésben – mondta Kozsuch Kornél.

A júniusi nagy esőzések és jégverés miatt a később betakarított búza minősége némileg romlott, beltartalmi értékei csökkentek. Az őszi búzával vetett területek két százalékát nem is tudták betakarítani, Gyomaendrőd térségében most is víz alatt állnak egyes búza- és szalmatáblák, ott a gazdák akár 70-80 százalékos kárt is elszenvedhetnek.

őszi árpát 29 ezer hektáron termesztenek, a teljes termés megközelíti a 152 ezer tonnát. Az átlagtermés hektáronként 5,2 tonna lett, ami jónak mondható, a felvásárlási árak (30 000 forint/tonna) azonban itt is alacsonyak.

Repcét csaknem 17 ezer hektáron termesztenek, összesen mintegy 54 ezer tonna lett a betakarított termés. Az átlagtermés hektáronként 3,2 tonna, ami "viszonylag jónak" mondható, a felvásárlási ár (90 000 forint/tonna) viszont nem túl magas.

Rozsot, tritikálét, zabot, magborsót és tavaszi árpát kis területen termesztenek Békés megyében, ezek a növénykultúrák is "átlagos, szokásos" mennyiséget hoztak 2016-ban.

Kozsuch Kornél szerint a napraforgó betakarítása szeptember közepén, a kukoricáé októberben kezdődhet Békés megyében.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés