Gazdálkodás

Szántóföld

Aktuális az őszi búza fungicides kezelése

Sok gazda elkezdte az őszi kalászosok közül az őszi búzában a megfelelő fungicides kezelést. Fontos, hogy ebben a vegetációs periódusban várható a zászlóslevél megjelenése, kiterülése, amelynek védelme kiemelten fontos az eredményes búza termesztésben, mivel az asszimiláták megtermelésében kiemelt szerepe van.

Létrehozva:

|

A zászlóslevél védelme igazság szerint már jóval korábban kezdetét veszi, mivel több olyan kórokozó támadja meg a növényt, amely során az alsó levélemeletek fertőződnek, amely felfelé terjedhet, ezért ha nem védekeztünk a lomb betegséget okozó kórokozók ellen veszélyeztethetjük magát a zászlós levelet is hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ha figyelmesen végig követjük a növény fenológiáját a zászlóslevél kiterülése és a kalászolás között igen rövid idő telik el. Ennek következtében a kalászolás (fuzárium ellen) során kijutatott fungicidek kellő védelmet nyújthatnak a zászlóslevélnek is. A gabonatermesztők számára a kalászfuzáriózis az egyik legjelentősebb fertőzés.

Fotó: pixabay.com

Az őszi búza a kalászhányástól egészen a tejes érés végéig nagyon érzékeny. A szemek rózsaszínes elszíneződése jellemző. A mennyiségi kiesés mellett jelentős minőségi kárt is okoz a kórokozó, mivel különféle mikotoxinok alakulnak ki a fertőzés következtében.

Ezek a toxinok egyaránt veszélyesek emberre és állatra is. A sertések esetében étvágytalanságot, álivarzást és akár vetélést is okozhat. Sok toxin továbbá hőstabil. A különféle fertőzés során eltérő fuzárium fajok fertőzhetik a búzát, melyek esetében egy-egy faj különféle toxin termelésére is képes. A csapadékos időjárás kedvez a betegség elterjedésében. Gyakorlati problémaként fontos megemlítenünk, hogy a szemfertőzöttség nincs összefüggésben a toxin szennyezettség mértékével.

Fotó: pixabay.com

Fontosabb toxin csoportok: – trichotecének, ezen belül a deoxinivalenol (DON, leggyakoribb toxin), T2 toxin, -zearalenon és származékok: a zearalenon, zearalenol (ritkábba fordulnak elő, viszont rendkívül toxikusak). Fontos a határértékek folyamatos figyelése, ami a feldolgozottság szintjétől is függ. DON toxin feldolgozatlan kalászos gabonafélékben max. 1,25 mg/kg lehet, kukoricában max. 1,75 mg/kg, míg a zearalenon 0,1 mg/kg.

Általában kombinációs partnerekkel kijuttatott készítményeket tudunk hatékonyan felhasználni a kórokozó ellene védekezésre. Főként valamilyen -azol + strobirulin vagy egyéb SDHI molekulájú hatóanyag lehet eredményes.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook