Gazdálkodás

Szántóföld

A hét témája: Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása és kezelése

Az utóbbi években sokat változott az őszi kalászosok termesztéstechnológiája, és a gyomviszonyok is jelentősen megváltoztak.

Létrehozva:

|

Hazánkban a kalászosok őszi gyomirtása nem tekint vissza igazán hosszú múltra. Néhány évtizede csak a Dunántúlon alkalmazták elsősorban nagy széltippan ellen. Az egyre szélesebb körben alkalmazott alacsony vetőmagnormával és korán vetett búzaállományok jó ideig szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek. A nagy széltippan ma már a 3. legfontosabb gabonagyomunk, új területeken is terjed.

Az ősszel kelő kétszikűek (pl. veronika-félék, árvacsalán-félék, tyúkhúr) pedig képesek gyepszerűen vastag rétegben beborítani a talajt, és elnyomni a gyenge gabonaállományt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén, és sikerrel kifejtették súlyos károsító hatásukat is.

Egyre jobban terjed a nagy széltippan a kalászosokban.

A búzatermesztés esetében is igaz, hogy a megcélzott magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Erre kiválóan alkalmas az őszi gyomirtás, amelynek természetesen munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen jelentősen csökkenthető/egyszerűsíthető a tavaszi gyomirtás.

A Bayer első magyarországi őszi kalászos gyomirtó szere, az EXPERT MET 2017-ben harmadik szezonjába lép. A készítményt az elmúlt két évben már sokan alkalmazták jó eredménnyel a nagy széltippan és az ősszel kelő kétszikűek ellen.

Felhasználási szempontok

Az EXPERT MET egy vegetációs időszakban egy alkalommal használható fel őszi gyomirtásra. őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikále kultúrákban a készítményt korai posztemergensen a kultúrnövény 1 leveles és 3 leveles állapota között (BBCH 11-13) kell kijuttatni. Fontos, hogy kezeléskor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik – két leveles, a nagy széltippan (Apera spica venti) 1-2 leveles fejlettségű legyen.

Tavasz 2017, Baranya megye – sikeres őszi gyomirtás Expert Met-el.

Az EXPERT MET dózisa egységesen 0,35 kg/ha. Mivel a készítmény a levélen keresztüli hatása mellett a talajon keresztül is hat, a megfelelő hatékonysághoz szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín.

További információkért látogasson el a BAYER HUNGARIA Kft. weboldalára!


 

*****

„Majd akkor hívj, ha esőt is tudtok csinálni!” – kezdetű monológot megszámlálhatatlanul sokszor halottuk az elmúlt években. Sajnos esőt még mindig nem tudunk „csinálni”, de néhány tapasztalatot meg tudunk osztani arról, hogyan lehet a kevés egy kicsit több.

Az idei évben elért őszibúza-hozamokat alapvetően a táblákra lehullott csapadék mennyisége határozta meg. Ez a nagy igazság persze minden évben elmondható, de vannak kivételes évjáratok, amikor ez különösen igaznak bizonyul. Tapasztaltuk idén, hogy a realizált terméseredmények – azonos technológia mellett – nem csak térségenként, hanem szinte táblánként óriási szórást mutattak. Sajnos a tenyészidőszak során érkező igen csekély csapadék legtöbbször lokális zápor formájában érkezett, amelyből vagy kapott a búzánk vagy nem. Ilyenkor a kezünket széttárjuk és megállapítjuk, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni. Akár be is fejezhetnénk az elemzést, ha nem lenne egyetlen faktor, ami mentén mégiscsak mutatkozik némi törésvonal a megtermett mennyiségekben, ez pedig a vetésidő-optimum kérdése.

Az utóbbi évek szokatlanul meleg koranyári időjárása és csapadékszegény tavasza okozta termésdepressziók hatásai elől „menekíteni” lehet a tenyészidőszakot, mégpedig a vetés korábbi időpontra hozásával, a vélhetően hűvösebb és csapadékosabb őszi hónapok irányába. Az idei év ezt nagyon sok helyen szépen visszaigazolta. Garancia persze nincs a sikerre, de mindent összevetve az irány logikusnak tűnik.

A gyakorlat azt igazolja vissza, hogy korábbi vetések esetén a gyomirtás nem csak technológia szempontjából válik ősszel indokolttá, hanem a tavaszi munkacsúcs szempontjából is mérhető gazdasági előnyökkel jár. Márpedig, ha ősszel permetezőgéppel belemegyünk a búzába, érdemes a gyomok mellett a lombon keresztüli táplálás kérdését is elővennünk.

Számtalan alkalommal hangsúlyozzuk a gazdáknak, hogy a lombtrágya elsősorban mikro- és mezoelemek pótlásában hatékony és gazdaságos, ott is a megfelelő időzítés betartása mellett. Az is köztudomású, hogy az őszi búza mikroelem-szükségletéből kiemelkedik a többi szántóföldi növényünkhöz képest magas rézigénye. Talán az már kevésbé széles körben ismert, hogy a rézfelvétel döntő hányada befejeződik a szárba indulás kezdetével. A búza rézzel való feltöltésének tehát meg kell történnie az ezt megelőző fonológiai fázisok valamelyikében. Ha nincs szükség kora tavaszi növényvédelmi beavatkozásra, vagy a körülmények ezt nem teszik lehetővé, könnyen előfordulhat, hogy lecsúszunk a jelentős rézigényes folyamatok támogatásáról. Az őszi rézkezelés azonban költséghatékonyan elvégezhető az őszi gyomirtással egy menetben.

Magyar és nemzetközi kutatások egyaránt bizonyítják a réz-, nitrogén- és szénhidrát-anyagcserében, a fehérjeszintézisben, a növényi légzésben, valamint a különböző enzimatikus folyamatokban betöltött kucsfontosságú szerepét. Konkrétabban: nélkülözhetetlen a megfelelő bokrosodásban, a korai kalászdifferenciálódásban és majd minden minőségi paraméter kialakításában.

Talajaink rézellátottsága országosan rendkívül heterogén, de általánosságban elmondható, hogy a nagy szervesanyag-tartalmú, laza szerkezetű podzolos talajok, valamint a magas pH-értékű, bázikus táblák réztartalma általában alacsonyabb, így ezeken a területeken réztrágyázás mindenképpen indokolt.

Magas réztartalmú komplex lombtrágyáink közül éveken át a FitoHorm Bio Gabona volt a zászlóshajónk, amit magas réztartalma mellett a benne lévő mangánnak, vasnak, cinknek, bórnak és molibdének köszönhetően kiválóan hasznosítottak a búzatáblák a termelők nagy megelégedésére. Javaslatunkra számos innovatív gazdaságban az UAN oldatokkal együtt történő kijuttatását is kipróbálták, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Felhasználást azoknak a gazdaságoknak ajánljuk, ahol a talajok felvehető réztartalma nem kirívón alacsony, illetve a tenyészidőszak hátralévő részében további mikroelempótlást nem terveznek. Javasolt dózisa 4-5l/ha.

A jelentős rézhiánnyal küzdő, illetve az intenzív technológiát alkalmazó termelőknek egyértelműen nagyobb réztartalmú készítményt javasolunk. A réz nagymértékben javítja a nitrogén hasznosulását, és ez fordítva is igaz. Hasonló szinergia jellemzi a kén és nitrogén kapcsolatát is. Ez a három tápelem a minőségi búzatermesztés lelke. A FitoHorm Turbó Réz egyedülállóan magas, mintegy 8%-os kelatizált réz-, valamint nitrogén- és kéntartalmával a réztartalmú lombtrágyák koronázatlan királya. A FitoHorm Bio Gabonához hasonlóan tökéletesen keverhető különböző UAN oldatokkal, de 2-3l/ha dózisban az őszi, tavaszi gyomirtóknak is kiváló kiegészítője.

Bővebb információkért kattintson a FitoHorm weboldalára!

(x)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook