Gazdálkodás

Szántóföld

A hőhullámok megtették hatásukat, kevesebb lesz idén a kukorica

A termésmennyiségek nagy eltéréséket mutatnak térségenként. A belföldi ellátás azonban még így is biztosított, és exportra mintegy 2,3 millió tonna jut a számítások szerint.

Létrehozva:

|

Czerván György a Betakarítási koordinációs bizottság ülését követően elmondta: a kukoricát több mint 1 millió hektáros vetésterületen termesztik, eddig mintegy 92 ezer hektárról takarították be a termést – közölte az MTI.

A termésátlag mintegy 6,3 tonna hektáronként, ennek alapján 6,0-6,5 tonna közötti országos átlaggal lehet majd számolni, szemben a tavalyi 8,6 tonnás rekordhozammal.

Az államtitkár emlékeztetett: a múlt héten bőséges csapadék hullott az egész országban, jellemzően mintegy 20-50 milliméter közötti mennyiségben. A hét első felében a Dunántúlon, míg második felében a keleti országrészben volt több csapadék. Emiatt a betakarítási és vetési munkák végzése lelassult. Az őszi káposzta repcének ugyanakkor az eső jót tett.

Az esőzések miatt néhány helyen leállt a betakarítás – fotó: YouTube

– A minőség várhatóan átlagos lesz, jók a hibridek, és elég jól ellenállnak a gombabetegségeknek. Rovarkártevőkről nem beszélhetünk, kivétel a kukoricabogár, ami a vetésváltással és egyéb védekezési eszközökkel kiküszöbölhető – mondta az agrotrend.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

A GOSZ elnöke hangsúlyozta: amennyiben a kukoricatermesztésünk ugyanolyan pozícióba kerül, mint a búza, ugyanilyen aszályos évekkel, akkor nem biztos, hogy a gazdálkodók annyi profitot fognak termelni, hogy meg is tudjanak élni belőle.

A napraforgót mintegy 660 ezer hektáron termesztik az országban. A termésátlag 2,8-2,9 tonna hektáronként, és az olajtartalom is jó.

A napraforgó betakarítása a nagy esőzésekig jól haladt, országosan elérte a 70 százalékot – fotó: naturalearning.org

A legmagasabb, 3 tonna feletti hektáronkénti termésátlagokat továbbra is Tolna, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyéből jelentették. A termésátlagok továbbra is jelentősen szóródnak.

A veszteségek elkerülése érdekében mielőbb be kellene fejezni a betakarítását, de jelenleg sok helyen az esőzések hatására a talajokra nem lehet rámenni

– mondta az államtitkár.

A szója 66 ezer hektáros vetésterületének 34 százalékról takarították be a termést. a hozam 2,4 tonna körül alakul hektáronként. A burgonya betakarításának készültsége 83 százalékos, a termésátlag 27 tonna körül alakul hektáronként. A cukorrépa betakarítása is folytatódott a 16 ezer hektáros vetésterületről, az országos készültség 14 százalékon áll. A termésátlag 63 tonna körüli hektáronként.

Czerván György elmondta,

a vetési munkálatokat a múlt heti időjárás hátráltatta, a magágyak minőségére azonban pozitívan hatott.

Az őszi káposztarepce vetése 96 százalékos, a nagyon korán elvetett állományok már 4-6 levelesek, és már megjelentek a kártevők is. Az őszi búza vetése is elkezdődött a megyék többségében, a vetési szándék 965-966 ezer hektár. Az őszi vetések magágykészítése mintegy 40 százalékos – közölte.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján Magyarországon például a malmi búzánál 45 400 forint a tonnánkénti ár, míg egy évvel korábban 40 500 forint volt. Takarmánybúzánál 43 003 forint a tonnánkénti ár, egy évvel ezelőtt 37 300 forintot tett ki. Takarmánykukoricánál az országos átlagár 43 ezer forint a tonnánként, míg  egy évvel ezelőtt 38 500 forint volt.

Az eddigi adatok alapján az államtitkár megállapította:

az idei tervezett vetésterület, főként a napraforgónak és a szójának köszönhetően, a tavalyinál 1,7 százalékkal nagyobb, de az elmúlt öt év átlagától 4,9 százalékkal elmarad.

Az idei hozamok a napraforgónál és a cukorrépánál megközelítik a tavalyi szintet, a burgonya hozama 8,1 százalékkal haladja meg a múlt évit. Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, a kukorica kivételével, minden növény hozama 5-17 százalékkal nőtt – közölte Czerván György.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a belföldi piaci árak az elmúlt hónapban, a világpiaci árakkal párhuzamosan, enyhén emelkedtek. Nem történt olyan esemény, ami lényeges ármozgást okozott volna. Egyedül a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta az exportárakat.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook