Gazdálkodás

16,52 tonna búza: két új aratási világrekord 10 nap alatt

Egy angol gazda új búzaaratási világrekordot állított fel, és ezzel legyőzte honfitársát. Hogy mi a siker titka? A gazda szerint az optimális feltételek és egy „titkos recept”.

A lincolnshire-i Tim Lamyman ez év augusztusában felállított világrekordja nem volt tartós. Alig 10 nappal később, szeptember elsején kollégája a northhumberland-i Rod Smith túlszárnyalta őt. 
2015-ben Angliában ideálisak voltak a feltételek a búza számára, tudósít a Farmers Weekly magazin, így ebben az évben egyszerre két brit döntötte meg azt a rekordot, mellyel 2010 óta egy új-zélandi gazda büszkélkedhetett.
A második helyre szorította kollégáját
Smith a northhumberland-i partoknál fekvő gazdaságában hektáronként 16,52 tonna búzát tudott learatni, ezzel második helyre szorította Lamyman-t eddigi hektáronkénti 16,5 tonnás rekordjával. A licolnshire-i gazda örül a tökéletes aratási szezonnak. 

Tökéletes vegetációs periódus

„Ideális vegetációs időszakunk volt. Szerencsénk volt az időjárással, és a gabona semmilyen negatív hatásnak nem volt kitéve”, mondja Smith a Farmers Weekly interjújában.
A növekedési periódus nagyon hosszú, míg a betegségek okozta nyomás különösen alacsony volt, ezért tudta a New Holland 9070 gépével a világrekordot felállítani.

A világrekordhoz vezető titkos recept

Az előző években mindig történt valami, ami nem volt tökéletes. Vagy túl száraz volt az időjárás, vagy túl nedves, sok volt a betegség, aztán forróság jött, vagy túl kevés volt a napfény. Ebben az évben minden megfelelt, és az általa alkalmazott taktika is bevált. 
A gazda a Farmers Weekly magazinnak elárulta titkos receptjét:
●    Talaj: kötött agyagtalaj
●    Elővetemény: lóbab
●    Talajmunkák: minimális talajművelés
●    Vetési idő: szeptember 22.
●    Vetett magmennyiség: 185 kg/ha
●    Aratás időpontja: szeptember 1.
●    Hozam: 16,52 tonna/ha, 15%-os nedvességtartalom mellett
●    Vetésforgó: öt-hat éves váltásban őszi búza / őszi búza / borsó vagy lóbab / egyszer vagy kétszer őszi búza / tavaszi árpa

agrarheute.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés