Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Közös erővel a termőföldek megmentéséért

A Magyar Talajtani Társaság és a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége 2023. tavaszának kezdetén együttműködési támogatói szerződést kötött.

Miért is került sor erre a megállapodásra? Azért, mert az alap közös kincsünket a termőföldet meg kell óvnunk, hogy unokáink is tudjanak majd gazdálkodni és egészséges élelmiszereket előállítani.

Abban egyetért a két szervezet, hogy a magyarországi talajok veszélyeztetettek. Egyes területeken már nincs hova romlania a termőtalajnak. A hazai szántóterületek humusztartalma jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben. Az ideális 5-6% helyett ez az érték már csak 2-3%. A klímaváltozás káros hatásai még jobban felgyorsítják a pusztulási folyamatot. A 2023. március 11-én az M1-es autópályán bekövetkezett közlekedési tömegbalesetet a termőtalaj vesztése okozta az által, hogy a szél felkapta az elporosodott, szerkezet nélküli talajt.

Hogyan lehet megállítani a termőtalajok romlását, illetve elérni a javulást? Mindenképpen komplex rendszerben kell gondolkodni, mely tartalmazza többek között a talajkímélő művelést, a talajélet serkentését, a mikrobiológiai és biostimulátor készítmények használatát, a talajtakarást és jó vetésforgó megválasztását. A leglényegesebb, hogy ismerjék a gazdák a termőtalajuk adottságait, mert csak akkor tudnak hatékony művelési rendszert kidolgozni.

Együttműködési támogatói szerződés aláírása. A szerződést Prof. Dr. Dobos Endre, a Magyar Talajtani Társaság elnöke és Dr. Pénzes Éva, a Magyar Talajvédelmi Szövetség ügyvezetője írta alá.

Az együttműködés elsődleges célja a szakmai oldal erősítése. Fontos, hogy a gazdálkodók, a velük kapcsolatban álló szaktanácsadók mindig friss, napra kész ismeretanyaggal rendelkezzenek. Az edukációban rá kell világítani arra, hogy a gazdának saját talajadottságaihoz igazodva szükséges azokat a módszereket, eszközöket kiválasztani, melyek a romlását megállítják. Ebben működik együtt a Magyar Talajtani Társaság és a Magyar Talajvédelmi Szövetség. A szakmaiság közvetítése a gyakorlatban a legnagyobb kihívás, a tudományos oldal ezáltal a gyakorlattal közvetlen tud találkozni.

Végül a sok szakmai program közül emeljük ki az augusztus 10-i beérkezési határidővel kiírt pályázatot „Az év talaja” címmel. Tavaly, 2022-ben az év talaja kitüntető címet egy Herceghalom határában megtalálható mészlepedékes csernozjom talaj nyerte el. Idén 9 db jelölés érkezett. A Magyar Talajtani Társaság a honlapján bemutatja a szelvények fotóit a jelölés okával és történetével, valamint néhány érdekességet is írnak róluk.

Szavazni 2023.09.15. 12:00 óráig a Társaság facebook oldalán, vagy a talajtanitarsasag@gmail.com email címen a kép sorszámának beküldésével lehet.

A legtöbb szavazatot (like-ot) kapott szelvény lesz a 2023-as év talaja Magyarországon.

Az idén kiírt verseny eredményét szintén a Talaj világnapján, december 5-én az Agrárminisztérium hirdeti ki ünnepélyes keretek között.

A Magyar Talajtani Társaság és a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége vezetői bíznak abban, hogy számos értékes gyümölcsöt terem majd a talajos együttműködés.

      

 

agrotrend.hu / Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés