Szántóföld

A mikrobiológia a kulcs az őszi vetés előkészítéskor és a növényi maradványok lebontásakor

A talaj mikrobiális közösségei a talaj szén- és tápanyag-ciklusának elsődleges szabályozói. E közösség összetételének különbségei és mennyisége (baktériumok, gombák, sugárgombák hasznos vagy patogén fajainak aránya) befolyásolják a szén és az egyes tápanyagok átalakulásának folyamatait, és ezáltal a szén megtartását a talajban, valamint az adott kultúra tápanyag-igényének biztosítását.

A baktériumos talajoltással célzottan gazdagítjuk a mikrobaközösséget, mivel olyan törzseket juttatunk a talajba, amelyek mind a növény, mind a talaj szempontjából hasznosak. Tekintsük át a legfőbb előnyöket.

A növényi fejlődés, növekedés támogatását egyes baktériumtörzsek növényi hormonszerű anyagtermelése biztosítja. Ennek hatására intenzívebben fejlődik a gyökérzet, a hajtás. Így megerősödve indul az őszi kalászos, káposztarepce a téli időszakba.

A talajoltás hatására bizonyítottan jobban fejlődik a gyökérzet

Egyes tápelemek (P, K) kötött formából csak a mikrobák által válnak felvehetővé a növények számára. Emellett számos hasznos tápelemet is biztosítanak a talajbaktériumok. Ezáltal biztosított a növények tápanyag-utánpótlása és javul a talajok tápanyagszolgáltató képessége.

A fejlődő növényt a kezdetektől a szidefort termelő baktériumok védik meg a patogén kórokozóktól, ugyanis szaporodásukat gátolják. Így egészségesebbé válik a talaj és a növény is.

A mikrobiális oltóanyagokban vannak olyan talajbaktériumok, amelyek ún. exopoliszacharidot (nyálkaszerű anyagot) termelnek. Ez segíti a talajszerkezet épülését, a morzsás talaj létrejöttét és így javítja a vízmegtartó képességet is.

A növényi maradványok visszajuttatása a talajba pedig hatékony módszer a talaj szervesanyag-készletének fenntartására, a talajok biológiai aktivitásának fokozására, illetve annak fizikai tulajdonságainak javítására, mellyel csökkenthető a talajerózió kockázata is.

A hazánkban – különösen ez év viszonylag kedvező csapadékellátottságának köszönhetően – termesztett növényeink gyökér- és szármaradványa átlagosan nagyobb mennyiséget ért el hektáronként, így kézenfekvő lehetőség a talaj szerves anyag készletének gyarapítására a tarlómaradványok felhasználása szerves anyag és tápanyag forrásként.

A növényi maradványoknak jelentős a tápanyagtartalmuk

Az elmúlt évek talajvizsgálatai, a mind közkedveltebb talajszelvény feltárások egyértelműen bebizonyították, hogy a művelt talajrétegben a szerves anyag tartalom rohamosan csökken, illetve eltűnőben van, a szerkezet erőteljesen leromlott vagy megsemmisült, ezzel együtt a talajélet is sérült.

A szármaradványok szerves anyag tartalma mellett azok tápanyag tartalma sem elhanyagolható a talaj tápanyag-gazdálkodásának szempontjából.

Az alábbi táblázat a napraforgó és a kukorica gyökér- és szármaradványainak átlagos tápanyag értékeit tartalmazza.

A jelentős mértékű nitrogén, foszfor, kálium, illetve a számos mikroelem a szár- és gyökérmaradványok lebomlása után, előbb vagy utóbb a talaj tápanyagkészletét gyarapítja.

A hazánkban forgalmazott tarlóbontó baktériumkészítmények olyan baktérium törzseket tartalmaznak, melyek képesek a cellulóz és hemicellulóz hatékony bontására. E termékekben azonban együtt találjuk a cellulózbontásért felelős és a légköri N megkötését végző baktériumokat is, így kompenzálható az esetlegesen fellépő ideiglenes N hiány.

A talajéletben elszegényedett, sérült talajok esetében, az aktív lebontó szervezetek hiánya miatt, az el nem bomlott tarlómaradványok rontják a talaj fizikai tulajdonságait, nehezebb a művelés, illetve a magok csírázása is gátolt lehet, valamint a le nem bomlott növényi maradványokon a kórokozók és a kártevők is könnyedén megtelepednek, esetleg áttelelnek.

A fuzárium visszaszorítását is támogatja a szakszerű mikrobiológiai szárbontás

A fentiek tükrében mindenképpen vizsgáljuk meg a lehetőségét annak, hogy a célirányos mikrobiális talajoltással hogyan támogathatjuk az őszi vetésű kultúrákat, illetve a speciális szárbontó baktérium készítmények használatával javíthatunk-e talajaink szén és tápanyag készletén!

 

Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók
és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

 

AGRO.bio Hungary Kft.

Attend SA Kft.

Biofil Kft.

Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt.

Geosan Kft.

Natur Agro Hungária Kft.

Phylazonit Kft.

Terragro Kft.

 Szövetséget támogató tag:

Greenman Kft.

 

agrotrend.hu / Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés