Szántóföld

A talajok jelentősége a gazdálkodásban – „Csak” a jövőd múlik rajta!

A jó talaj szerkezete porózusos, biológiai aktivitása magas, víz és levegőháztartása kiegyensúlyozott, tápanyagszolgáltató képessége jó. Ez a feltétele az eredményes növénytermesztésnek.

A porózusos szerkezetet a túlműveléssel, a taposással, a nem megfelelően végzett öntözéssel illetve a szármaradványok lehordásával vagy erőltetett bontásával tesszük tönkre. Ennek következtében a talajaink, típustól függően, vagy jelentősen tömörödnek vagy elporosodnak, de van olyan állapot is amikor mindkét jelenség egyszerre megfigyelhető a táblán.

  • A tömörödött talaj nem vezeti el a vizet, esők után pangóvizes részek alakulnak ki ahol kipusztul a kultúrnövény és a helyét később a gyomok veszik át. Ezen részek művelése is gondot okoz.
  • Az elporosodott felszín első sorban az eróziónak van kitéve. A szél elhordja vagy a víz elmossa a tápanyagban gazdag felső szintet, egy terméketlen „B” szintet hagyva hátra. Ez a jelenség elsősorban a dombos területeken figyelhető meg. Ilyen körülmények között a növények nehezen fejlődnek, adott esetben ki sem kelnek. A gyenge állományt általában kitárcsázzuk, majd újravetjük, ami további költségeket generál.

 A tömörödött talajokban a víz és levegőhiány, porosodott talajokban a víz és szervesanyag hiánya valamint az alacsony pH vezet az alacsony biológiai aktivitáshoz.

 

A baktériumok aktivitása ilyen körülmények között minimális, nagy részük nem éli túl ezeket a körülményeket függetlenül attól, hogy „őshonos” baktériumtörzsekről vagy mesterségesen kijuttatott törzsről beszélünk. A végeredmény pedig az, hogy ezek a területek veszteséget termelnek.

Az Omya Calciprill egy olyan mikronizált szemcsékből felépülő, granulált meszezőanyag, minek segítségével a talaj szerkezetét és pH-ját eredményesen tudjuk javítani és ezáltal jobb tápanyaghasznosulást, vízháztartást és magasabb hozamokat érhetünk el.

A semleges közeli pH következtében természetes módon növekszik a baktérium populáció, a biológiai aktivitás és a tápanyagok felvehetősége. Míg 5,0 pH- a rendelkezésre álló foszfor mindössze 45%-a felvehető, addig 6,0 pH ez 70%-ra növekszik. Egy átlagos P műtrágya esetében ez hektáronként 25.000 Ft megtakarítást is jelenthet. És ez csupán csak a foszforműtrágya költsége. Ehhez adódik hozzá az intenzív bakteriális tevékenység, a magasabb terméshozam, a könnyebb talajmunka és az egyenletes kelés előnye.

És mindez, az Omya Calciprill műtrágya évente egyszeri kijuttatásával elérhető.

A huminsavval felületkezet Omya Calciprill, a vetés után, állományban is biztonságosan és eredményesen alkalmazható. A huminsavval felületkezelt termék nem feláras. 

Keresse az Omya Calciprill-t megbízható beszállítóinknál, szakmai kérdéseivel pedig forduljon hozzánk bizalommal.

Kádár Zoltán
www.omya-agrarium.hu

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés