Kertészet

Visszafordítanák a szőlőterületek drasztikus csökkenését Egerben

Egykor Magyarország mintegy 400 ezer hektárnyi szőlőültetvényével nagyhatalomnak számított, mára viszont már korántsem ekkorák a hazai szőlőterületek.

– A terveknek megfelelően halad a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben, a projekt keretében végzett kutatások első eredményei már kézzel foghatók – jelentette ki az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója a 20. Szőlészeti és Borászati Konferencia megnyitóján szerdán Egerben.


A rendezvény 200 résztvevője 36 hazai és külföldi szakember előadását hallgathatja meg – fotó: 123rf

Váczy Kálmán Zoltán előadásában felidézte: míg a történelmi Magyarország mintegy 400 ezer hektárnyi szőlőültetvényével nagyhatalomnak számított a szőlészeti-borászati ágazatban, addig

napjainkban alig 60 ezer hektárra tehető a hazai szőlőterületek nagysága.

– A drasztikus csökkenés okai az elmúlt évtizedek gazdasági bizonytalanságaiban és a kutatás-fejlesztés hiányosságaiban keresendők – tette hozzá.

Ezen folyamat visszafordítását célozza a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása, amelyre 2017-ben 1 milliárd 380 millió forint támogatást nyert el az egri egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete – közölte.

– Olyan tudásbázis alakul és épül újra Egerben, amely összekapcsolja a szőlő- és borágazat minden hazai résztvevőjét és azok innovációs igényét

– jelezte.

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel

  • a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása,
  • innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása,
  • továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.

Váczy Kálmán Zoltán az eddig elvégzett munka konkrét eredményei között említette a Kárpát-medencei szőlőfajták és szőlőklónok gyűjteményének kialakítását, amely egy későbbi nemzeti szőlőfajta-gyűjtemény alapja lehet.

Kitért arra is, hogy a közel 1,4 milliárdos támogatásnak nem része, ám reményeik szerint egy újabb projektelemként belátható időn belül megvalósulhat az egyetem kölyuktetői telephelyén a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet épületegyüttesének

  • felújítása,
  • korszerűsítése,
  • valamint funkcióbővítése,

ahol az elképzelések szerint a kiválósági központ és egyben a szőlész-borász képzés bázisa lesz.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook