Kertészet

Ültetvényügyek: a lelkiismeretes gazdák érdekében lesz módosítás a bortörvényben

A módosítás alapján gyors, hatékony és egyszerű eljárás alapján kényszeríthető ki a művelés, vagy számolható fel a környező ültetvényekre veszélyt jelentő, tájat csúfító műveletlen ültetvény – olvasható a szaktárca közleményében.

Létrehozva:

|

Immár több, mint egy éve, 2015. augusztus 1. óta köteles a hegybíró bírságot kiszabni a nem művelt szőlőültetvények ügyében. A jelenleg az Országgyűlés előtt lévő bortörvény-módosítás újabb szabályokat bevezetésére tesz javaslatot a nem művelt ültetvények ügyének rendezése érdekében – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium közleményben.

Az utóbbi években a szőlőültetvényekben olyan károsító (szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma) jelent meg, amelyek komoly terméskiesést is okozhat, ugyanakkor a károsítók terjedésének megállítása egyelőre csak megelőzéssel biztosítható. A növényvédelmet helyesen alkalmazó, lelkiismeretes gazdák védelmében szükséges a nem művelt ültetvények kezelésére hatékonyabb eszközöket találni. A jogszabályokban előírt művelési kötelezettség elmulasztása veszélyezteti a szomszédos ültetvényeket és jelentős károkat okozhat a termőültetvényekben.

A múlt hét során az Országgyűlésnek benyújtott bortörvény-módosítási javaslat a hatályos előírásokat a hatékonyabb jogérvényesítés érdekében módosítja és nemcsak abban az esetben teszi lehetővé a kivágás elrendelését, amennyiben a növény-egészségügyi szempontból veszélyes zárlati károsító már jelen van. 

A szabályozás a törvényjavaslat elfogadása és hatályba lépése esetén az alábbi pontokon változik:

1. A művelési kötelezettség végrehajtásáért az ültetvény tulajdonosa, nem pedig használója felel.

2. A hegybírói szankciók továbbra is csak a legalább egy éven keresztül nem művelt ültetvényekre vonatkoznak.

3. A tulajdonosnak az új szabály értelmében 60 nap áll rendelkezésre a helyzet rendezésére (eddig nem volt ilyen határidő). A tulajdonos az ültetvény művelésével más személyt is megbízhat.

4. Ezentúl a növény-egészségügyi kockázatot jelentő nem művelt ültetvények után is bírságot kell kiszabni.

5. A megelőzés érdekében az összes nem művelt ültetvény kivágattatható a tulajdonos költségére, amennyiben az a felszólítás és a bírság ellenére sem hajlandó gondoskodni az ültetvény műveléséről.

A bírságolás jelenleg, és a továbbiakban is csak akkor lesz lehetséges, ha az ültetvényt a hegybírói felszólítás ellenére sem művelik meg. A hegybíró eddig is bírságot kellett, hogy kiszabjon az ültetvény művelési kötelezettség elmulasztása esetén, amennyiben az nem idézett elő növény-egészségügyi kockázatot. Ezek a pontok nem változnak.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook