Kertészet
Tíz százalékkal csökkenhet a bortermelés Franciaországban
Várhatóan tíz százalékkal kevesebb bort állítanak elő Franciaországban az idén az előző évhez képest a szőlészeteket április óta sújtó viharos időjárás miatt – közölte csütörtökön a francia agrártárca. A végleges mennyiséget természetesen még befolyásolhatja a szüret alatti időjárás és szőlő minősége is.
A fagyos időszakok és a jégeső miatt a bor mennyisége 42,9 millió hektoliter lehet idén a 2015-ös 47,8 millió hektoliterhez képest, a 2016-os termés 7 százalékkal lehet kisebb az elmúlt öt év átlagánál.
Fotó: 123RF
Az egyes szőlőterületeket – Champagne, Burgundia, Loire-völgy – érintő tavaszi fagy, a mediterrán vidéken a rendszeres szeles időjárás, súlyosbítva a szárazsággal, valamint egyes helyeken – Charente, Burgindia-Beaujolais, Languedoc-Roussillon – a jégeső miatti károk csökkentik a termést – közölte a mezőgazdasági minisztérium statisztikai hivatala, az Agreste. Champagne régiót tavasszal több napig tartó fagy sújtotta, ezért ott harmadával is csökkenhet a bor mennyisége.
A tájékoztatás szerint a várható mennyiséget még befolyásolhatja a szüret alatti időjárás és szőlő minősége is.
agrotrend.hu / MTI