Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Megint a csoda szőlőmag

Társadalmunk próbál egyre egészségtudatosabban élni, évek óta felreppenőben van a szőlőmag jótékony hatásainak vizsgálata és ezen hatások felhasználása a humángyógyászatban. Készítenek belőle kivonatokat, őrleményeket, de vannak, akik csak simán elrágcsálják a magokat. Jelen cikkben nem kívánom még nagyobb piedesztára emelni ezen termékeket, hanem egyszerűen levetkőztetve a tudomány oldaláról próbálom bemutatni a bogyóban található csodát.

A magok száma normális esetben négy, ezen magok a magházban található magrügyből származnak. Vannak szőlőfajták, ahol ez a szám eltérhet és vannak olyan szőlőfajták is, amelyek magvatlanok. Nem megfelelő környezeti feltételek hatására a termőre kevés pollen jut, így romlik a termékenyülés, csökken a magok száma és károsul a terméskötés. A magok fejlődése jelentősen befolyásolja a bogyó nagyságát és összetételét is.

fotó: wikimedia

Egyszerű összetételét nézve 100 g szőlőmag (Kállay és munkatársai pályamunkájából megtudhatjuk) átlagosan 25-45g vizet, 34–36 g szénhidrátot, 10–20 g olajat, 4–6 g cserzőanyagot tartalmaz, 4–7 g nitrogéntartalmúanyagokból, 2–4 g ásványianyagból és egy gramm zsírsav áll.

Bórt, mangánt, cinket és molibdént tartalmaz az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben (5,5-10ppm). Fontos megemlítenünk a már annyiszor megírt antioxidáns hatást, amely a testben felhalmozódó szabad oxigéngyökök megkötését segíti, így tarthatjuk egyfajta életelixírnek is. Ki kell emelnem a humángyógyászatban még ki nem aknázott, de a szőlőbogyóban megjelenő fenolos vegyületet a rezveratrolt, amelynek a szív- és érrendszeri betegségek elleni védőhatást tulajdonítunk. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egyéb flavonoidokat is találhatunk szőlőmagok gazdagok leukoantocianinokban is, ezek a legfontosabb fenolos alkotórészek.

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy törekszünk a magok roppanását megelőzve feldolgozni a termést, ez visszavezethető a magok kutikulájában található minőségrontó cserző- és nitrogéntartalmú anyagokra és az olajokra. Fogyasztás szempontjából egyes szakirodalmak egyébként a kékszőlők magját egészségesebnek ítélik meg. A magolaj „biznisz” vonatkozásában technológiai igényről kell beszélnünk, mivel 1tonna szőlőmagból, kb 0,5l ipari olajat lehet kivonni. A friss magból sajtolt olaj kellemes ízű, aranysárga színű, elsőrangú étolaj és a kozmetikai ipar is szívesen használja.

Összefoglalva tehát a sokszínű bogyók, nem kis erővel bíró magvacskákat tartalmaznak, ezért fogyasztásukat tanácsos beleépíteni étrendünkbe is.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés