Kertészet

Készítsünk hidegágyat a tavaszi zöldségeknek!

2021-ben, ha januárban megkívánod a friss leveles spenótot, elég bemenned egy hipermarketbe, és leemelned a zöldséges pultról egy vákuumfóliázott csomagot. A hihetetlenül kitárult lehetőségek ellenére a legtöbben mégis izgatottan várjuk a tavaszt, hogy a saját szezonjában ehessük ezt a zöld csodát. Nagyjából ugyan így érzünk minden zöldséggel, amihez kapcsolni tudunk egy arcot, egy nevet, egy tanyát, egy őstermelőt.

Létrehozva:

|

Na de mi köze mindennek a hidegágyhoz? Egyáltalán, mi az a hidegágy? – olvasható Hadarik Rita cikkében a kérdés a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon.

fotó: pinterest

A hidegágy tulajdonképpen egy mini üvegházként funkcionáló, átlátszó, nyitható tetõvel ellátott keret, ami a nap energiáját használja fel a palántanevelésre addig, amíg azok ki nem kerülnek a nevelõhelyükre. Mivel a keret alatt magasabb a hõmérséklet és a széndioxid-koncentráció, a hidegággyal felgyorsítható a palántanevelés és kitolható a szezon vége is. Tehát elõbb és tovább ehetjük a friss hazai zöldségeket. 

5 tipp a sikeres hidegágyért

1# Találd meg az ideális helyét

Ahhoz, hogy ki tudd hozni a maximumot a hidegágyból, meg kell találnod számára a kertedben az ideális helyet. A hidegágy ideálisan dél felé néz, egész nap éri a napfény, és lehetõség szerint védve van a szelektõl. Helyezheted a ház vagy a garázs mellé, a fészer közelébe, de hagyhatod a szabadban is. A hidegágyat szükség esetén körbe szigetelheted szalmabálákkal vagy zsákba tömködött falevelekkel.

2# Okosan válaszd ki az alapanyagát

A hidegágy doboza sokféle anyagból készülhet például fából polikarbonátból, szalmabálából, téglából stb. A döntés ugyanakkor nagy szerepet játszhat a sikeres hidegágyas kertészkedésben. Az anyagválasztást mindig az uralkodó idõjárás határozza meg. Enyhébb területeken megfelelõ lehet egy polikarbonátból készülõ doboz is, de egy tartósan fagypont alatt lévõ régióban ennél jóval komolyabb hõszigetelést igényel a hidegágy.  

3# Gondoskodj a megfelelõ szellõztetésrõl

A hidegágyas palántanevelés kulcsfontosságú tényezõje a megfelelõ szellõztetés. Különösen nagy odafigyelést igényel õsszel és tavasszal, amikor a nappali és az éjszakai hõmérséklet drámaian ingadozhat. Még felhõs idõben is! Ha a hõmérséklet eléri a 4 fokot, már nyílhat is a hidegágy teteje. Praktikus megoldás lehet egy hõérzékelõs automata nyitó beépítése, ami kinyitja a váz tetejét, amikor a hõmérséklet eléri ezt a pontot.  

A szellõztetés hiánya több problémát is felvet. Egyfelõl könnyen kiéghetnek a palánták, másfelõl „kényessé” válhatnak. A „kemény szeretet”, azaz a rendszeres szellõztetés viszont arra ösztönzi a palántákat, hogy jobban bírják az idõjárás változásait akkor, amikor kikerülnek a végleges ültetési helyükre. 

4# Tartsd tisztán a tetejét

Õsszel, amikor a fák hullatni kezdik a leveleiket, a hidegágy teteje gyorsan eltûnik a kósza tekintetek elõl. Ha túl sokáig nem takarítod le, a hidegágyat nem éri a nap, és a palánták nem kapják meg a szükséges hõmérsékletet és páratartalmat a növekedéshez. A leveleket pár mozdulattal le lehet seperni a keretrõl, ne hagyd ki ezt a fontos lépést! Szintúgy télen is figyeld a keret tetejét, és ha befagy, egy cirokseprûvel tedd szabaddá a keretet.

5# Használd ki maximálisan a fény energiáját

Biztosan emlékszel az általános iskolai fizika órákra, ahol már kisgyerekként megtanultuk, hogy a fehér szín visszaveri a fényt, a fekete pedig elnyeli a meleget. Ezt a fizikai alapelvet a hidegágy készítésénél is alkalmazhatod. Fesd a doboz belsejét fehérre, vagy béleld ki alufóliával, és hagyj helyet egy fekete színû vizes edénynek. A tárolóban lévõ víz nappal felmelegszik a visszaverõdõ erõs fénytõl, éjszaka pedig elengedi a meleget, így tartva meg az állandó hõmérsékletet a hidegágyban. 

A hidegágyas kertészkedés nem csupán egy hasznos elfoglaltság. Lehetõséget teremt a napi mozgásra, a levegõzésre, kisgyerekkel együtt pedig a szórakozva tanulás remek helyszíne is lehet.

Hadarik Rita

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is!

agrotrend.hu / szeretemamezogazdasagot.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook