Kertészet

Prémium minőség, nagyobb árbevétel, egyszerűen légtértelítéssel

A gyümölcsmolyok elleni védekezésben a légtértelítéses technológia a hosszú távú gondolkodásra és tervezésre is képes gazdaságok innovatív növényvédelmi megoldása, úgy az integrált, mint az ökológiai gazdálkodásban.

Létrehozva:

|

Az élenjáró japán precizitással kifejlesztett új, környezetbarát Shin-Etsu technológia lényege, hogy a mintegy 500- 1000 db/ha mennyiségben kihelyezésre kerülő, speciális kiképzésű diszpenzer a hímeket csalogató szintetikus, nőivarú illatanyagot a vegetációs időben 150- 180 napig folyamatosan párologtatja, ezáltal „felhőt” képezve az ültetvényben. Ez az illatanyag elfedi a nőivarú lepkék természetes feromonját, melynek eredményeként a hímivarú rovar mindenhol a nőstény illatát érzi, de a felhőben nem találja meg, tehát a szaporodás elmarad, így a tojásrakás sem tud megvalósulni. Az évente megszokott kártétel lecsökken, majd megszűnik. A diszpenzerek feromon párologtatási intenzitása függ a hőmérséklettől és az időjárástól, ahogy a molyok rajzása is. A technológia évről évre történő következetes alkalmazásával a szőlőmolyok kártétele teljesen megszüntethető. Ez a világszinten több mint 1.000.000 ha-on alkalmazott növényvédelmi megoldás hazánkban a szőlőben, almatermésűekben, csonthéjasokban és kertészeti kultúrákban segíti a biztonságos, magas színvonalú növénytermesztést.

A kimagasló minőség előállítása érdekében Dél-Amerikában, az USA területén és Európában több 100.000 ha-on vált a szőlő növényvédelmének szerves részévé. Európát tekintve Luxemburg szőlőültetvényeinek 100%-án, Svájc ültetvényeinek 70%-án, míg Németország szőlőinek 60%-án alkalmazott technológia. Spanyolországban 900.000 ha feletti, Olaszországban és Franciaországban 700.000 ha feletti a légtértelített szőlőültetvények területe.

A technológia sikeréhez megbízhatóságán és hatékonyságán kívül, több nagyon kedvező tulajdonsága is hozzájárul. Egyetlen kora tavaszi kezeléssel a teljes vegetációs időszakra hatékony védelmet biztosít. A diszpenzerek kihelyezése az ültetvénybe kora tavasszal, még a munkacsúcsok előtti időszakban kényelmesen elvégezhető és egy könnyen tervezhető munkamenet. A termelők számára nagy fokú rugalmasságot jelent, hogy nem kell hozzá alkalmazkodni a zöldmunkákkal, szürettel, hiszen nincsenek várakozási időkre vonatkozó korlátozások. A folyamatos védelem biztosítása által nagymértékű időmegtakarítást jelent a gazdálkodónak, hiszen nincs szükség a csapdák rendszeres ellenőrzésére a molyok elleni rovarölő szeres kezelések optimális időpontjának megválasztásához és a tankkeverék összeállításánál sem kell külön figyelmet szentelni a keverhetőségre.

Nagyobb árbevételt és költségmegtakarítást tesz lehetővé azáltal, hogy a szőlőmolyok harmadik nemzedéke ellen is hatékony védelmet nyújt. A lárvák harmadik generációja ellen hagyományos permetezéstechnológia során sem tudunk eredményesen védekezni, mivel ezek az érő fürtök belsejében táplálkoznak, szabad utat nyitva a szürkepenészes rothadásnak. Légtértelítés technológia alkalmazásával jelentősen csökkenthető/megszüntethető a szőlőmoly lárváinak rágása következtében az érési időszakban a fürtök belsejéből kiinduló Botrytis fertőzés, így a prémium minőségű bor alapanyag előállításának is az alapját képezi ez az eljárás.

A kevesebb rovarölő szer felhasználás támogatja a hasznos szervezetek felszaporodását, az így kialakult ökológiai egyensúly helyreállása, a biodiverzitás növekedése újabb megtakarításokat jelent a termelők számára. A speciális ivari feromonnak csak a célkártevőkre van hatása, más élőlényeket nem befolyásol, a méheket sem, melynek következtében nincs szükség méhkímélő technológia alkalmazására, ez tovább növeli a termék rugalmas felhasználását.

A szőlőtermesztésben alkalmazott, Isonet L plus, légtértelítéses párosodás gátlás alkalmazása esetén nincs szükség, más molyok elleni kezelésre, önmagában preventív megoldást jelent a teljes vegetációban azáltal, hogy már a károsító hernyók megjelenését meggátolja. Hatékony védelmet nyújt olyan ültetvényekben is, ahol rezisztencia kialakulását is tapasztalták egyes rovarölő szer hatóanyagokkal szemben. Hatóanyaga UV-fény, hő és a talajbaktériumok hatására teljesen lebomlik, nincs maradék sem a környezetben, sem pedig a termésben. Továbbá a csökkentett vagy elhagyott rovarölő szeres védekezések miatt csökken a szermaradékok száma és koncentrációja a termésben, valamint a másodlagos szürkepenész elleni védekezések csökkenésével/elmaradásával csökken a kijuttatott fungicidek mennyisége is, így ezek szermaradéka is a mustban vagy a csemegeszőlőben.

Biztonságos megoldást jelent mind a fogyasztókra, mind a kijuttatókra, mind pedig az ültetvényben dolgozókra nézve. A magas feromonkoncentráció folyamatos fenntartásának érdekében, kultúrától függően, a minimális területméret 2- 5 ha a technológiában rejlő maximális potenciál kihasználásának érdekében.

A speciális kiképzésű diszpenzerek 1, 2 vagy akár 3 károsító ivari feromonját is tartalmazhatják. A szőlőültetvényekben népszerű Isonet L plus technológia Tarka szőlőmoly és Nyerges szőlőmoly ivari feromont tartalmaz. Almaültetvényekben két termék közül választhatnak az innovációra nyitott termelők. Az egyik az Isomate CLR az Almamoly, az Almailonca és a Ligeti sordómoly ellen nyújt védelmet, a másik az Isomate CTT, amely az Almamoly elleni védekezésben alkalmazható alma, körte és birs ültetvényekben.  Az Almamoly elleni védekezésnek szintén stabil alapját adja a légtértelítés, de főleg a nagyobb almatermesztő régiókban, ahol nagy egyedszámmal zajlik a rajzás, kiegészítő kezelésekkel együtt alkalmazzuk. A moly elleni kezelések száma jelentősen csökkenthető, már az első években, hosszú távon alkalmazva akár el is hagyhatóak a célfajok elleni rovarölő szeres védekezések.

Az Isomate OFM Rosso Flex a Keleti gyümölcsmoly és Szilvamoly ellen nyújt megbízható, stabil védelmet őszibarack, kajszibarack, szilva és mandula ültetvényekben. A Barackmoly ivari csalogató anyagát tartalmazó Isonet A szükséghelyzeti engedéllyel áll a professzionális technológiát alkalmazó termelők rendelkezésére. A légtértelítés technológiáját alkalmazó barack ültetvényekben általános, hogy a Keleti gyümölcsmoly és a Barackmoly feromont tartalmazó diszpenzerek is kihelyezésre kerülnek, felépítve ezzel a rovarkártevők elleni védelem gerincét.

Az Isonet T a paradicsomhajtatásban nagy gondot okozó Paradicsom-levélaknázómoly károsításának megakadályozásában segíti a növényvédelmi szakemberek munkáját. Szermaradékmentes technológiával, a környezet és az egészség védelme mellett, nagyobb árbevétel, magas minőségű, kártételmentes alapanyag érhető el.

Területileg illetékes szaktanácsadóink részletes és alapos tanácsadással segítik a termék helyes beillesztését a növényvédelmi rendszerbe, valamit az egyes fajok nemzedékszámától függően ellenőrizzük és támogatjuk a technológia sikerét.

Szaktanácsadóink elérhetősége: https://www.biocont.hu/admin/store_contacts/people_listing

Jakab Mariann, a Biocont Magyarország szaktanácsadója

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook