Kertészet

Hogyan élheti túl a hortenzia a téli fagyokat?

Kertész körökben gyakran nevezzük a hortenziát adakozó virágnak. És valóban! A hortenzia, ha jól bánunk vele, egész szezonban nagy, bőséges és pompás virágzattal ajándékoz meg bennünket. Ahogy pedig megérinti az ősz hideg fuvallata, eljön az ideje, hogy visszaadjuk neki a gondoskodást azzal, hogy alaposan beburkoljuk.

Létrehozva:

|

Hajtsd végre a következő lépéseket, hogy a következő szezonban is virágoktól roskadozzanak a hortenziáid! 

Így élheti túl a hortenziád a téli fagyokat 

Ne hagyd abba az öntözést

Tudtad, hogy a hortenzia hidratálást jelent? Ez a beszédes név arra utal, hogy hortenzia egy igen szomjas virág, ami következetes öntözést igényel. Ígérd meg tehát magadnak, hogy addig öntözöd, amíg a talaj meg nem fagy. Nem kell melegnek lenni ahhoz, hogy kiszáradjon a talaj. A hűvös és száraz téli szél közvetlenül a növényből szívja el a nedvességet, és ez nem tesz jót a hortenziának. Ha nincsenek fagyok, akkor az egész tél folyamán lehet öntözni attól függően, mennyi csapadékot kap.

fotó: pixabay.com

TIPP: Lassan csepegtetve kapcsold be az öntöző tömlőt, és helyezd a növény tövéhez legalább egy órára.

Etesd meg bőségesen

A hortenzia virágzásának óriási lendületet ad, ha ősszel szerves komposztot teszel az ágyásaiba. A hosszú téli alvás után tavasszal igen jól fog esni neki a gazdag reggeli.

Hűvösebb területeken a talaj fagyását követően érdemes a komposzttal feltölteni az ágyásokat. A szerves trágya télen lebomlik, így a tápanyagok tavasszal könnyen a növény rendelkezésére állnak. A fagymentes területeken késő ősszel, vagy kora télen is jó ötlet komposzttal etetni a hortenziát. 

Fedd be mulccsal

Hidegebb, fagyosabb időben a mulcs megvédi és hőszigeteli a hortenzia ágait és gyökereit a szélsőséges téli időjárástól. Melegebb területeken a mulcs segít a talajban tartani a nedvességet, és megakadályozza a gyomnövények elszaporodását.

Ha lenne hó, az természetes hőszigetelőként működne, de ezek a furcsa, hómentes és nagy hőingadozású telek nem tesznek jót a hortenziának. Ahhoz, hogy a következő szezonban újra a kert éke lehessen, a talaj fagyása, és a komposztálás után helyezz a virágok aljára jó vastagon szerves mulcsot, például lehullott leveleket, szalmát vagy szénát. 

fotó: pixabay.com

Burkold be

A hortenzia téli védelme attól függ, hogy milyen alacsony a téli hőmérséklet. Ha 0 fok alá megy, nem igényli a burkolást, de hazánkban annak ellenére, hogy keveset havazik, gyakoriak a fagyos napok. Ha pedig megfagy a hortenzia, visszahullanak az ágai, és búcsút mondhatunk a szép virágoknak. A burkolás olyan egyszerű művelet, hogy kár lenne lespórolni. Jót tesz a hortenziának, és jót tesz nekünk is.

TIPP: A hortenziákat tekerd körbe pár réteg zsákvászonnal és egy erős zsineggel rögzítsd a növényhez, hogy a szél ne fújhassa le róla.

Hadarik Rita

A cikk hasonló érdekességek mellett a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is olvasható!

 

agrotrend.hu / szeretemamezogazdasagot.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook