Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Jónéhány károsító jobban tűri a szárazságot, mint a kerti növényeink

Ahol esett vagy öntöznek és mindezek mellett pl. mélyfekvésű ágyásokban, sűrűbb állománnyal és érzékenyebb fajtákkal rendelkeznek, ott már kifejezetten vigyázni kell pl. a peronoszpóra fajokkal és közeli rokonával a fitoftórával is.

Ez utóbbit paradicsomvésznek, illetve burgonyavésznek is hívják, attól függően, hogy melyik növényt fertőzte meg. Jól ismerik a tüneteit: vészes gyorsasággal leszáradnak a bokrok levelei. A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. az azoxastrobin, a propamokarb, a metiram, a ciazofamid hatóanyagú készítmények mindkét növényre engedélyezettek, míg az egyik dimetomorf tartalmú csak a krumpliban használható.

A poloskákat sem zavarja a meleg. A védekezéssel kapcsolatban nem tudok újat mondani, az adott növényre engedélyezett készítményekkel és ismétlésszámmal permetezhetnek. A zöldségek esetében már az élelmezés-egészségügyi várakozási időkkel (é.v.i.) is számolni kell! Természetesen rovarhálózással, kézi leszedegetéssel is próbálkozhatnak. Egy komoly szőlős szakcikk szerint a körömvirág, a levendula, a spenót és a libatop szépen kicsalogatja a poloskákat az ültetvényből és állítólag a mustárt és a kukoricát is kedvelik.

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom és a paprika nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a bogyók csúcsi részén, ahogyan ez ebben a videóban is látható. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel.

kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Ebből többet kérnek a növények és a talajon keresztül is fel tudják venni. A magas kálium tartamú NPK műtrágyák segíthetnek, pontosan számolják ki a dózist. Lombtrágyázhatnak is, mivel a leveleken át is felszívódik. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

Megindult a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. Hogyan védekezhetnek a házikertesek? Néhány lehetőséget összegyűjtöttem.

  • Vannak, akik nem permeteznek, de a lehető leggyorsabban felszedik és megtisztítják a lehullott, a baktériumos fertőzéstől feketén nyálkás szemeket. A korábbi tapasztalatok alapján, úgy tűnik, hogy a termés több 10%-ban is megmenthető ezzel a módszerrel. A nyüveket is tartalmazó burkot azonnal megsemmisítik (eltávolítják), így megakadályozzák a nyüvek talajba vonulását, áttelelését.
  • A permetezést választva, a felszívódó acetamiprid hatóanyagúak (30 nap é.v.i.) és a kontakt lambda cihalotrint tartalmazóak (14 nap é.v.i.) engedélyezettek. Ezekkel a rovarölőkkel a teljes fát kell kezelni, apró cseppekkel és tapadásfokozó adalékot is keverni kell a permetlébe. A júliustól szeptember végéig rajzó légy ellen többször, kb. 10 naponta ismételni kell a permetezést.
  • A klorantraniliprol hatóanyagú egyik rovarölőszer szükséghelyzeti engedélyt kapott dióban. Felhasználható: „2022. június 1-től 2022. szeptember 28-ig. A dióban maximum 2 alkalommal 0,175-0,2 l/ha dózisban 600- 1000 l/ha permetlé mennyiséggel kijuttatva.” Idéztem az engedélyéből. Dióban az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 21 nap. Tehát ezt is jó minőségben, a teljes fát lefedő permetezéssel kell kijuttatni.
  • Már többször is hírt adtam a növényi kivonatot és mono-poliszacharidot (Combi-protec) tartalmazó csalétekről, mely már 0,5 literes kiszerelésben is kapható. Ebből készíthetünk – a szigorú technológiai előírásokat betartva – 20 liternyi permetlét, oly módon, hogy azt 5 zacskó (4 grammos) acetamiprid hataóanyagú rovarölővel is kombináljuk. Tudom, hogy a mi permetezési gyakorlatunkhoz képest nagyon furcsának tűnik az ajánlás, miszerint ezzel mennyiséggel akár 70-100 termőkorú fát is kezelhetünk, megvédhetünk. A permetezés során nagy cseppképzést alkamazzunk a hatékonyság érdekében. Eső után ismételni kell a permetezést és a szüretig 4-6 alkalommal is el kell végezni. A megoldást megnézhetik ebben a videóban.

Zsigó György, NMNK

agrotrend.hu / OTP Agrár

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés